Do kraja septembra stiže novi brzi test za koronavirus, rezultati za 15 minuta

0

Švicarska farmaceutska tvrtka Roche objavila je da će do kraja rujna pustiti na tržište brzi test za otkrivanje koronavirusa koji će rezultate davati za 15 minuta.

Taj test na antigene virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju covida-19, u kojoj je od kraja prosinca diljem svijeta umrlo više od 851.000 ljudi, bit će dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište Europske unije.

No Roche želi zatražiti i hitno odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA).

Svakog mjeseca 40 miliona brzih testova

“Svakoga će mjeseca biti dostupno 40 milijuna brzih testova na SARS-CoV-2. Taj će se kapacitet i više nego udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sustava u cijelom svijetu”, priopćio je Roche, prenosi Hina.

Puštanje testa na tržište mora se provesti u suradnji s južnokorejskom tvrtkom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa, a s kojom Roche ima ugovor o distribuciji u svijetu.

Izraelci razvili test na koronu koji traje samo 30 sekundi

Izraelska tvrtka Nanoscent razvila je, pak, test na koronavirus koji traje samo 30-ak sekundi.

“Stvari koje traju 30 sekundi ili kraće: pisanje tvita, plaćanje računa za kreditnu karticu, a sada, zahvaljujući izraelskoj tvrtki Nanoscent, testiranje na koronavirus”, stoji u tvitu Izraela.