23.06.2024.
HomeNovostiDIVLJA TRŽIŠTE NEKRETNINA U BiH: Cijene stanova lete u nebo

DIVLJA TRŽIŠTE NEKRETNINA U BiH: Cijene stanova lete u nebo

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, u trećem tromjesečju ove godine u RS-u je prodano 815 novih stanova, što je 58,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Osim toga, statističari su izračunali da je prosječna cijena kvadratanog metra iznosila 1.714 KM, što je za 7,4 posto više u odnosu na prosječnu cijenu stana u trećem tromjesečju.

U agencijama za promet nekretnina ističu kako, uslijed velike potražnje, rastu i cijene stanova, dodajući kako su na poskupljenje kvadratnog metra u ovoj godini utjecale i više cijene građevnog materijala.

– Potražnja je u porastu, posebno u većim gradovima, u Banjoj Luci, koja zauzima polovinu tržišta nekretnina u RS-u, kupci su lokalni stanovnici, ali i osobe iz drugih, manjih sredina, kazao je direktor jedne banjalučke agencije za nekretnine Dragan Milanović za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, cijene kvadrata u gradu na Vrbasu kreću se od 2.200 KM na periferiji do iznad 3.000 KM u centru grada.

Kako ističe, stan je sigurna investicija jer su sredstva uvijek likvidna s obzirom na to da ga je moguće brzo prodati. Potražnja za stanovima u Mostaru i cijene, baš kao i u Banjoj Luci, također su na vrlo visokoj razini. – Cijene stanova u Mostaru prosječno su rasle za 10 posto u godini dana. No, Mostar je u “problemu” kada je riječ o novim stanovima. Otkako je počela pandemija nije izgrađena ni jedna zgrada, a one koje su bile u fazi izgradnje, već odavno su useljene. Osim za stanove u novogradnji, sada je i za one u starogradnji potrebno izdvojiti više novca. Njihova cijena danas se kreće od 1300 do 2000 KM po četvornom metru, a, naravno, ovisi o kvaliteti i lokaciji na kojoj se stan nalazi – kazao je u nedavnom razgovoru za Večernji list Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine u Mostaru. Kako je rekao, promjena u cijenama još će biti s obzirom na to da je građevinski materijal drastično poskupio.

Budući da je sve poskupjelo, moguće je očekivati i više cijene stanova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti