23.06.2024.
HomeNovostiDisciplinska mjera Gordani Tadić zbog Facebook-a: Koristila je jezik neprimjeren funkciji koju...

Disciplinska mjera Gordani Tadić zbog Facebook-a: Koristila je jezik neprimjeren funkciji koju obavlja

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) proglasila je odgovornom tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži Facebook i izrekla joj disciplinsku mjeru “Smanjenje plaće za 30 posto za period od 12 mjeseci”.

“Naime, tužena je javnom objavom na društvenoj mreži Facebook, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene. Navedena objava tužene je od medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije”, saopćio je VSTV.

U vezi sa navedenim, kako dodaju, tužena je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 22. Zakona o VSTV-u BiH “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” pa se tuženoj, u skladu sa članom 58. i 59. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

“Na navedenu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTV-a BiH”, dodaje se u saopćenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti