27.05.2024.
HomeUncategorizedDirektor UKC Tuzla: "Imamo složenu situciju, virus korona je ušao među zdravstvene...

Direktor UKC Tuzla: “Imamo složenu situciju, virus korona je ušao među zdravstvene radnike”

U Tuzlanskom kantonu 29 je oboljelih od korona virusa, a aktivna su dva klastera, potvrdio je to za N1 Vahid Jusufović, direktor Kliničkog centra Tuzla. On je kazao da se situacija jako usložnila tokom vikenda, te da postoje informacije da se korona virus uvukao i u UKC Tuzla.

“Imamo složenu situciju, virus korona je ušao među zdravstvene radnike. Od kako traje ova priča smo na dispoziciji i radili smo po uputama. Pojedini dijelovi zdravstvenog sistema se nisu tako ponašali. Imamo klaster. Jedan broj uposlenika UKC Tuzla ima rodbinske veze sa bivšim Centrom za srce. Supružnik jedan radi u UKC, drugi u Centru. Kada smo stavili na analizu – to je 100, 120 ljudi u direktnoj vezi”, izjavio je.

“Već imamo informaciju da se korona virus uvukao u UKC. Ne mogu dati zvanične podatke, mijenjaju se. Mi ćemo morati preduzeti mjere koje će značiti odstranjenje određenih uposlenika i njihovu izolaciju. To će naštetiti zdravstvenom sistemu”, izjavio je.

Centar za srce Tuzla, koji je jedan od dva klastera u ovom kantonu napravio je problem kada je pacijenta prebacio u Zenicu, na kojem nije urađen test na korona virus. Zbog toga je sada 45 uposlenika zeničke bolnice u izolaciji.

“Ja pripadam javnom dijelu sistema. Ne bih o privatnim ustanovama. Od prvog dana je napravljen trijažni šator, jedan ulaz, jedan izlaz. Maksimalno smo smanjili program. Samo ono što se mora. Ovo moram reći, neće naići na odobravanje, kod privatnika nije bilo tako u velikom broju. Primjer Centra za srce je primjer kako ne treba. Sada imamo problem. Četiri operisana su pozitivni, a ne mogu se otpustiti kući jer su kardiovaskularni pacijenti. Opterećuje to kompletan sistem, ali naći ćemo rješenje. Neki su olako shvatili mjere. Posljedice ćemo trpiti svi”, rekao je Jusufović za N1.

Centar za srce i naselje kod Srebrenika Srednje Špionice dva su klastera u TK. Jusufović je kazao da je pacijentica iz tog naselja bila u Brčkom, pa tu, nakon čega su dobili sedam pozitivnih testova.

U Tuzli postoji 60 respiratora, prije mjesec su naručeni novi – ali problem je rok isporuke, koji je od dva do tri mjeseca, rekao je gost N1.

Do sada je u TK testirano 343 uzorka, a prvi test je napravljen 25. februara. Shodno situaciji – broj testova će se povećavati, a UKC Tuzla je prije nekoliko dana dobio 4.000 novih testova, te njihov broj nije problematičan za ovaj kanton sad za sada.

Izvor: N 1

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti