01.03.2024.
HomeNovostiDiplomatska blamaža i politički debakl Kadrije Hodžića, nesuđenog privatnog ambasadora Denisa Bećirovića:...

Diplomatska blamaža i politički debakl Kadrije Hodžića, nesuđenog privatnog ambasadora Denisa Bećirovića: Turci ga neće, nije im’o sreće

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u oktobru prošle godine predložio Kadriju Hodžića, bivšeg SDP-ovog premijera Tuzlanskog kantona, za ambasadora BiH u Turskoj. No, “zeleno svjetlo” iz Ankare nikada nije stiglo niti će, a Klix.ba saznaje razloge.

Ipak, uprkos ovim nedvosmislenim porukama koje su različitim putevima došli do Bećirovićevog kabineta, član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka još nije donio odluku da predloži drugo ime. Time je, kako nezvanično saznajemo, doveo u pitanje i kvalitetne bilateralne odnose jer ne želi odustati od imena koje je za aktuelnu tursku vlast nepoželjno.

U diplomatiji, nakon protoka određenog vremena, ukoliko odgovor ne stigne to obično znači da država primateljica ima određene zamjerke na račun predložene osobe i neodgovaranje na prijedlog u suštini znači odbijanje.

Ovim povodom potražili smo komentar Bećirovićevog kabineta, ali nismo dobili konkretan odgovor na pitanje šta je razlog da Hodžić i dalje nije imenovan za ambasadora te da li će u Ankaru biti upućen drugi prijedlog.

Ipak, dok sve i dalje stoji nerazjašnjeno, BiH nije zvanično predložila odnosno imenovala novog ambasadora na izuzetno bitnoj diplomatskoj destinaciji kakva je Turska, a odugovlačenje i insistiranje na Kadriji Hodžiću moglo bi samo usložniti odnose Sarajeva i Ankare koji su inače veoma dobri.

Zašto državni vrh Turske ne želi vidjeti Kadriju Hodžića u ulozi ambasadora?

Kako Klix.ba saznaje, razlog turskog “odbijanja” Kadrije Hodžića su pisma čiji je potpisnik bio i on 2016. i 2019. godine, a u kojima se žestoko kritikovala turska vlast na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Naime, grupa intelektualaca iz BiH je uputila pismo nakon najava Turske da će od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje njenih građana koji se dovode u vezu sa organizacijom FETO, koju turska vlast sumnjiči za organizaciju terorističkog napada u julu 2016. godine.

“Poštovana gospodo, turskim zahtjevom, kojeg prati permanentni pritisak njenog rukovodstva uključujući i predsjednika Recepa Tayyioa Erdogana, od Bosne i Hercegovine traži se da svjesno krši vlastiti Ustav, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Međunarodni pakt UN-a o političkim i građanskim pravima i na kraju Deklaraciju UN-a o pravima čovjeka. Ukoliko se zaista želimo pridružiti društvu modernih demokratskih zemalja Evrope i svijeta, taj lukzus naša država sebi ne smije dozvoliti”, navedeno je, između ostalog, u pismu prije pet godina.

Također, Hodžić je bio i potpisnik pisma 2016. godine kada su bh. intelektualci upozorili da se “BiH pretvara u Erdoganov pašaluk”.

Protestno pismo je upućeno zbog odluke da se oduzme Plaketa Grada Sarajeva profesoru matematike Aliju Laficogluu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti