Diletanti i politikanti u Nogometnom savezu BiH uveli nacionalno i entitetsko glasanje

0

Čini li vam se slučajnim što su izmjene Statuta Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, jednoglasno usvojene na Skupštini krajem augusta, objavljene sa zakašnjenjem od tri i po mjeseca?

Godinama već slušamo čelnike Saveza kako se Statut ne može tek tako lako mijenjati, a prava je istina da je taj isti Statut čak pet puta mijenjan do sada. Naravno, samo onda kada to onima koji ubiru svakojake poene odgovara, nikako za dobrobit nogometa u našoj zemlji.

U Nogometnom savezu zvaničnu objavu izmijenjenog Statuta pravdaju činjenicom da su morali proći sve kontrole nadležnih ministarstava.

“To je jedan jedini razlog. Ništa drugo ne postoji osim toga što smo htjeli i formalno i pravno da ispoštujemo cijelu proceduru i tek nakon toga stavili smo ga na stranicu našeg Saveza. Ne postoji niti jedna druga prepreka koja može stajati na putu donošenja dobrih odluka za budućnost bh. fudbala”, kaže za FTV generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić.

Budućnost bh. fudbala se najbolje ogleda u članu 38. novog Statuta koji govori o donošenju odluka.

Prostim jezikom rečeno, u odnosu na dosadašnji Statut po kojem nije bilo bitno odakle dolazi glas za neku odluku, sada je to jako bitno. Na mala vrata, uvedeno je nacionalno i entitetsko glasanje po kojem je za usvajanje određene odluke potreban glas jednog predstavnika iz Republike Srpske ili kantonalnih i županijskih Saveza.

Naročito je sporna formulacija “Županijski savez” budući da je sam naziv županija okarekterisan kao neustavan.

Drugim riječima, svaki od tri korpusa u prilici je sada blokirati donošenje bilo koje odluke.

“Da bi se bilo kakva eventualnost otklonila o nekom budućem događaju, upravo je napravljen i ovaj dio gdje svi narodi koji sačinjavaju BiH budu jednakopravno zastupljeni u skladu sa onim što je propisano Ustavom i Statutom. Tako da je i na ovaj način dovedeno u situaciju da niko neće nikada biti niti preglasan niti će neko biti doveden u neku pogodniju poziciju u odnosu na drugi narod koji je također konstituent države Bosne i Hercegovine”, kaže Džemidžić.

Upravo je ovakva situacija u kojoj nacionalni ključ igra presudnu ulogu u odlučivanju bila jedan od razloga zbog čega su FIFA i UEFA 2011. godine suspendovali naš Nogometni savez. U Savezu kažu da su izmjene Statuta rađene uz konsultacije sa krovnim nogometnim asocijacijama.

Saznajemo, ipak, da su i druge sportske organizacije u našoj zemlji zatražile dodatno pojašnjenje o donesenim izmjenama Statuta. U svakom slučaju, bit će vrlo zanimljivo čuti mišljenje UEFA-e i FIFA-e, organizacija koje imaju nultu stopu tolerancije spram uplitanja politike u rad nacionalnih asocijacija.

federalna.ba/Dario Mehmedović