24.06.2024.
HomeNovostiDiktatorska agonija: Vučić jutros poslao gotovo identičnu poruku kao Miloševićev neposredno pred...

Diktatorska agonija: Vučić jutros poslao gotovo identičnu poruku kao Miloševićev neposredno pred svrgavanje (VIDEO)

Aleksandar Vučić sugerirao je opoziciji dan nakon petog u nizu masovnih protesta, na kojima je zatraženo i njegovo povlačenje s dužnosti šefa države, da u parlamentu predlože raspisivanje referenduma o povjerenju predsjedniku Republike i ponovio da se vlast neće mijenjati na ulici.

Vučić je novinarima poslije ceremonije obilježavanja Dana MUP-a i Dana policije rekao da će, ako opozicija nema dovoljno glasova, tu inicijativu podržati vladajuća koalicija pa da potom građani odluče na referendumu.

Peti u nizu protesta “Srbija protiv nasilja”, započetih poslije dvije tragične masovne pucnjave s 18 žrtava u školi i dva sela nadomak Beograda, ponovno je u subotu na ulice srpske prijestonice izveo desetine hiljada ljudi koji se protive poticanju i promoviranju nasilja u političkom životu, medijima i javnom prostoru.

Demonstranti su u subotu u povorci gradskim ulicama okružili sjedište predsjednika Srbije i, smatrajući vlast odgovornom za porast i toleriranje nasilja u društvu, ostavili mu brojne poruke kritike i pozive da se povuče.

Vučić je poslije subotnjeg protesta triput reagirao na društvenim mrežama. Iste večeri videoporukom na Instagramu pozvao je građane da se “ujedine bez obzira na razlike”: “Sve naše razlike da pretočimo u naše prednosti, ali da se počnemo baviti ozbiljnim problemima.”

U nedjelju ujutro uslijedila je druga, slično intonirana poruka na Instagramu uz poziv na jedinstvo i zajedničko djelovanje, ali i uz ocjenu da ga se pokušava srušiti izvana.

“Ne ruše neki izvana Srbiju zbog nekog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije. Za njih je važno da je Srbija što je moguće slabija. Mi moramo raditi da Srbija bude jača, da bude snažnija”, rekao je Vučić u videoporuci čiji je sadržaj kasnije objavio i na Twitteru.

Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile usporedbe te Vučićeve poruke s gotovo identičnom izjavom bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića prije nego što je 5. oktobra 2000. protestima svrgnut s vlasti poslije izbora na kojima je odbio priznati poraz.

“Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije”, rekao je tada Milošević.

Podsjećamo, Vučić je od početka masovnih protesta više puta izjavio kako se vlast neće mijenjati na ulici, već na izborima, i naglasio da neće biti prijelazne vlade niti će o tome potpisati odluku “dok je živ”, ocijenivši kako bi to bila “vlada tajkuna, kriminalaca i stranaca” i “razorila bi Srbiju za šest mjeseci”.

“Suviše volim Srbiju da bih tako nešto dopustio. O tome možete maštati za četiri godine kad više ne budem predsjednik”, rekao je Vučić novinarima u nedjelju poslije ceremonije obilježavanja Dana MUP-a i Dana policije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti