Kazna za diktatora Orbana: Evropska komisija će Mađarskoj uskratiti novac iz EU fondova

0

Evropska komisija će uskoro pokrenuti novi mehanizam za smanjenje finansiranja Mađarske zbog narušavanja standarda vladavine prava u Evropskoj uniji, rekla je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Ovo saopćenje dolazi dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima za koje su međunarodni posmatrači rekli da su bili kompromitovani neravnopravnim pravilima u korist vladajuće stranke Fides. Organizacije za ljudska prava tvrde da je mađarski lider postepeno preuzeo kontrolu nad demokratskim institucijama i novac poreskih obveznika usmjerio prijateljima i porodici.

Von der Leyen je rekla da je njen tim obavijestio Mađarsku o svojoj odluci u utorak nakon što je pregledao odgovore Budimpešte na neformalno pismo koje je Komisija poslala prošlog novembra tražeći informacije o problemima u vezi s vladavinom prava.

“Pažljivo smo procijenili rezultat ovih pitanja”, rekla je von der Leyen u obraćanju Evropskom parlamentu.

“Naš zaključak je da moramo prijeći na sljedeći korak”, dodala je.

Mađarska je prva zemlja koja se suočila s mjerama prema novim ovlastima, što EU daje ovlaštenje da smanji milionske isplate EU zemljama za koje utvrdi da kršenjem zakona dovodi u opasnost budžet EU. Odluka Komisije da krene naprijed mogla bi signalizirati prekretnicu u spremnosti Brisela da krene na svojeglave članove optužene za korupciju i demokratsko nazadovanje.

Nakon što Komisija formalno započne proces, očekuje se dugotrajan razgovor s Budimpeštom. Tada će na Vijeću EU, sastavljenom od predstavnika svake zemlje, biti da konačno odluči da li će smanjiti novac. Za svako smanjenje finansiranja potrebna je “kvalifikovana većina” što znači da najmanje 55 posto zemalja EU predstavlja najmanje 65 posto stanovništva bloka.

Od dolaska na vlast 2010. godine, Orbanova vlada je uvela novi ustav i promijenila izborni sistem, dok je vladajuća stranka Fides proširila svoj utjecaj na pravosuđe, državne medije i obrazovni sistem, stavljajući Orbanove lojaliste na čelo institucija, od glavnog tužioca ured tijelu za nadzor medija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here