01.03.2024.
HomeSvijetDiktator opet šenluči: Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema Istočnom kineskom moru

Diktator opet šenluči: Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema Istočnom kineskom moru

Sjeverna Koreja ispalila je danas balistički projektil sa svoje istočne obale, nekoliko dana nakon topničkih vježbi bojevim streljivom koje je organizirao Pjongjang u blizini pomorske granice s Južnom Korejom, saopćio je Seul.

Neidentificirani balistički projektil

– Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani balistički projektil prema Istočnom moru – rekao je u saopćenju načelnik glavnog štaba Južne Koreje. U srijedu je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un opisao Južnu Koreju kao “glavnog neprijatelja” zemlje.

Japanska obalna straža rekla je da se radi o “objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Sjeverne Koreje”, pozivajući se na informacije ministarstva odbrane te zemlje i zatražila od brodova da budu oprezni. Zadnja raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala 18. decembra bila je raketa klase Hwasong-18, najnaprednija koju ima, i ispaljena je u Japansko more.

Kim: Južna Koreja je naš najveći neprijatelj

– Konačno je došao historijski trenutak kada bismo (Južnu Koreju) trebali definirati kao državu koja je najviše neprijateljski raspoložena prema (Sjevemoj Koreji) – rekao je Kim, nazivajući Južnu Koreju “našim glavnim neprijateljem”.

Komentari označavaju promjenu u politici Sjeverne Koreje i nagovještavaju da će Pjongjang zauzeti čvršći stav u budućnosti, kažu analitičari. Prošle je godine Sjeverna Koreja status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a. Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u novembru lansirao prvi vojni špijunski satelit.

U decembru je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svjetlu rastućeg neprijateljstva sa SAD. Vašington i njegovi saveznici istovremeno počeli su upravljati sistemom za razmjenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti