Devet mjeseci zatvora bivšem direktoru JP ‘Putevi Brčko’

0

Osnovni sud Brčko distrikta BiH pravomoćno je osudio bivšeg direktora JP ‘Putevi Brčko’ Dragana Marinkovića na devet mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja.

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH priopćilo je u petak kako je dokazalo optužbe protiv Marinkovića za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlaštenja, koje je počinio u postupcima javnih nabavki u tom poduzeću od 2013. do 2016. godine.

“Marinković je bio optužen da je kao direktor JP Putevi Brčko u osamnaest procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom poduzeću. Bilo mu je stavljeno na teret da je sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u tom poduzeću dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to poduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000 maraka”, navode iz Tužiteljstva.

Okončanjem suđenja po ukupno osmanaest tačaka optužnice iz 2017. godine i žalbenog postupka pred lokalnim pravosuđem, Marinković je pravomoćno osuđen po petnaest optužnih točaka, dok je pod tri točke oslobođen optužbi.

Sud je Marinkoviću izrekao i zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe u javnim poduzećima u trajanju od jedne godine, u koje se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne, priopćili su iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.