Detalji optužnice protiv rektorice: Nermina Hadžigrahić neobavljanjem svojih dužnosti drugome pribavila korist

0

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić pred Općinskim sudom u Tuzli izjasnila se jučer da nije kriva u predmetu koji je protiv nje podiglo Kantonalno tužilaštvo, a u kojem je optužena za zloupotrebu položaja. U ovom predmetu rektorica je optužena da je kao službena osoba u FBiH  .

Prema optužnici, postoji osnovana sumnja da je Hadžigrahić, obavljajući funkciju rektorice i kao predsjedavajuća Senata Univerziteta, od februara 2021. godine i dalje, postupala suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK-a i Statuta Univerziteta.

Iako je prof. Majdančić jedini ispunjavao kriterije, zvanje i posao na fakultetu je, navodno, dobio politički podoban kandidat

Iako je bila svjesna da se u vezi sa raspisanim javnim konkursom za izbor kandidata za docenta na Tehnološkom fakultetu vodi sudski spor nakon što je okončan izbor kandidata i da je pravosnažnom presudom nadležnog suda u januaru 2021. godine poništena odluka o izboru tog kandidata, Hadžigrahić nije poduzela potrebne radnje s ciljem provođenja pravosnažne presude.

Optužnica protiv rektorice Hadžigrahić rezultat je višegodišnje pravne borbe profesora Mehe Majdančića, koji na pomenutom konkursu, iako je jedini ispunjavao apsolutno sve uslove, nije izabran u zvanje, nego je zvanje i zasnivanje radnog odnosa dobio kandidat koji nije imao zakonske uslove za to.

Rektorica, iako je to znala i iako je postojala sudska presuda u korist profesora Majdančića, nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa spornog kandidata.

Nakon današnjeg ročišta predmet je dodijeljen drugom sudiji, koji bi uskoro trebao zakazati glavni pretres. Tužilaštvo je u optužnici od suda zatražilo i izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja dužnosti rektora JU Univerzitet u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here