25.02.2024.
HomeNovostiDetalji akcije hapšenja službenika UIO u Tuzli: Prijavio ih kineski ataše, akciju...

Detalji akcije hapšenja službenika UIO u Tuzli: Prijavio ih kineski ataše, akciju usporavao službenik OSA-e

Akcija kodnog naziva “Brend” u kojoj je uhapšeno šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pokrenuta je na osnovu prijave atašea Kineske ambasade u našoj zemlji, javlja “Glas Srpske”.

Prvoosumnjičeni je šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, a pored njega uhapšeni su i njemu podređeni službenici Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

ČAŠĆENJA NA “ARIZONI”

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Tuzle sprovedena akcija protiv šest osumnjičenih službenika UIO BiH.

Pored službenika SIPA u višemjesečnu akciju usmjerenu na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije bili su uključeni i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, ali i same UIO.

– U akciji u kojoj su korišćene posebne istražne radnje, osumnjičeni su zadokumentovani kako su od uvoznika tekstila i druge robe, kao i trgovaca sa pijace “Arizona” počašćeni novcem, ulaznicama za utakmice, putovanjima, mobilnim telefonima i raznom drugom tehničkom robom – tvrdi izvor “Glasa Srpske” blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, tokom primjene posebnih istražnih radnji službeni automobili koje su koristili uhapšeni opremljeni su audio-opremom i video-kamerama za tajno praćenje i snimanje.

– Tokom primjene posebnih istražnih radnji dokazano je i izdvajanje sredstava za pojedine političke partije, kao i nezakonita konekcija pojedinaca sa obavještajnim službama nekih susjednih zemalja. Uhapšeni se sumnjiče za reketiranje uvoznika tekstila, prije svega iz Kine, a cijela akcija je i počela kada je ataše kineske ambasade prijavio reketiranje uvoznika robe iz Kine – tvrdi ovaj izvor.

TAJNO PRAĆENJE

On kaže da je upravo ataše dao registarske tablice automobila za koje je tvrdio da su ih vozili reketaši, nakon čega je ustanovljeno da se radi o vozilima Grupe za suzbijanje krijumčarenja. Njihov izvor dodaje da je tokom akcije bilo poteškoća, jer je ustanovljeno da jedan službenik OSA koji je učestvovao u akciji otkriva informacije, poslije čega je, kako kaže, isključen iz istrage, ali je cijela akcija zbog toga usporena.

Prema tvrdnjama ovog izvora, tajnim praćenjem i snimanjem zadokumentovano je nezakonito korišćenje blinkera prilikom presretanja automobila.

– Zadokumentovano je i da su članovi Grupe za sprečavanje krijumčarenja presretali vozila brze pošte, ali i da su reketirani auto-prevoznici koji su u bunkerima nelegalno prevozili robu – kaže njihov izvor.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti