13.04.2024.
HomeSvijetDeseto dijete u Gazi umrlo od gladi

Deseto dijete u Gazi umrlo od gladi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je saopštila da je desetoro djece umrlo od gladi u opkoljenoj palestinskoj enklavi Pojasu Gaze.

„Zvanični zapisi, juče ili jutros, govore da je deseto dijete zvanično registrovano u bolnici kao umrlo od gladi”, rekao je portparol WHO Christian Lindmeier na brifingu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

Lindmeier je upozorio da su nezvanične brojke “nažalost vjerovatno veće”.

Jens Laerke, portparol Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), rekao je da je ekstremna nestašica hrane “gotovo neizbježna” u trenutnim okolnostima.

„Ako se nešto ne promijeni, glad je skoro neizbježna u sadašnjim uslovima“, rekao je on i dodao da su u mogućnosti, voljni i sposobni da urade nešto po tom pitanju, ali da uslovi moraju da budu adekvatni.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.228 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

federalna.ba/AA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti