24.05.2024.
HomeSportDesetkovani rukometaši BiH poraženi od Njemačke

Desetkovani rukometaši BiH poraženi od Njemačke

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, desetkovana odsustvom brojnih igrača zaraženih koronavirusom, večeras je u Duesseldorfu u prvom kolu grupe ”2” kvalifikacija za EURO 2022 poražena od Njemačke, rezultatom 25:21.

Gostujuća selekcija odlično je otvorila meč. U 15. minutu BiH je imala iznenađujuću prednost od 6:2. I do kraja prvog poluvremena popularno zvani ”Zmajevi” bili su briljantni, u odbrani i napadu. Prva ”violina” na terenu do tada bio je veteran Nikola Prce (40). Za 30 minuta susreta postigao je šest golova za državni tim BiH, koji je u Njemačkoj bio sa svega 11 igrača. Shodno i tome, favorizovani domaćini na odmor između dva poluvremena bili su primorani otići u zaostatku od četiri gola – 9:13.

Već u prvim minutama nastavka utakmice, pored silnih problema sa zarazom koronavirusom, novi hendikep za BiH. Povrijedio se organizator igre Ivan Karačić i morao je napustiti teren. I Nijemci su zaigrali bolje, imali puno veći izbor u rotaciji igrača, pa su napravili seriju 6:1 i u 39. minutu na semaforu pisalo je 15:14 u njihovu korist.

Ipak, BiH se nije predavala. Međutim, igrači koji su ostali na terenu nisu imali više snage parirati protivniku. Njemačka je preuzimala konce igre u svoje ruke i u 45. minutu odlijepila se na ”plus tri” – 19:16.

Do kraja meča oslabljena BiH časno se držala. Nijemci su, uzmu li se u obzir sva dešavanja prije i za vrijeme utakmice, puno teže od očekivanog slavili trijumf možda i prevelikim rezultatom.

U narednom, drugom kvalifikacionom kolu izabranici selektora Bilala Šumana u nedjelju u Bugojnu dočekat će nacionalni tim Austrije.

Osim sa Njemačkom i Austrijom, rukometaši BiH za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj, u grupi ”2” takmičit će se i sa Estonijom.

Na EURO 2022 plasirat će se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam kvalifikacionih grupa, te četiri najbolje trećeplasirane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti