19.06.2024.
HomeSvijetDesetine hiljada poljskih desničara protestvuje proitiv Europske unije

Desetine hiljada poljskih desničara protestvuje proitiv Europske unije

Desetine hiljada pristalica krajnje desnice u subotu su skandirale parole protiv Europske unije usred mora crveno-bijelih poljskih zastava na mitingu povodom Dana nezavisnosti, prenosi AFP.

Godišnji događaj u Varšavi privukao je 40.000 ljudi, saopštila je gradska vijećnica, dok mediji procjenjuju da ih je izašlo 90.000, manje od mjesec dana nakon što je proevropska opozicija pobijedila na parlamentarnim izborima.

Transparenti i plakati pozivali su na “Polexit” nakon britanskog Brexita iz EU od januara 2020.

– Ako dođe do novih promjena u evropskim ugovorima, Poljska mora biti spremna da napusti Europsku uniju – rekao je vođa svepoljske omladine Marcin Kowalski.

Buduće promjene ugovora transformirat će blok u “eurofederalistički kolektiv” na čelu sa Europskom komisijom, optužio je Kowalski.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), koja je podržavala skup prethodnih godina, ove je godine organizovala vlastitu proslavu nezavisnosti uoči zvaničnog datuma.

Konzervativni PiS pokušava formirati novu vladu nakon što nije dobio parlamentarnu većinu na izborima 15. oktobra, s malo nade da će pronaći koalicionog partnera.

Liberalni blok Građanske koalicije opozicionog lidera Donalda Tuska završio je na drugom mestu, ali je zajedno sa dve manje stranke – centrističkim Trećim putem i ljevicom – osigurao većinu od 248 poslanika u parlamentu od 460 mjesta, koji bi trebalo da se ponovo otvori u ponedjeljak.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti