14.06.2024.
HomeSvijetDeset država još uvijek odolijeva koroni

Deset država još uvijek odolijeva koroni

Korona virus zasad nije potvrđen u svega 11 država od ukupno 193 koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika.

Solomonova ostrva su posljednja država u kojoj je registrovan smrtonosni virus, a taj pacifički arhipelag nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najmanjim brojem zemalja pogođenih korona virusom.

Najveća država u kojoj zvanično nije potvrđen nijedan slučaj korona virusa je Sjeverna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong blizu granice sa Južnom Korejom, nakon što je pronađena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena opakim virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svjetskih medicinskih stručnjaka, Sjeverna Koreja zvanično vodi kao država u koju korona virus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo korona virusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano skoro pola miliona zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi više od 100.000 slučajeva zaraze. Sporadično su se pojavljivali izvještaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome korona virusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostalih devet država u kojima nije potvrđen korona virus nalazi se u Okeaniji, a najveća od njih je Vanuatu, koja je po površini sedam puta manja od Srbije i ima nepunih 200.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez korona virusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika i zauzima površinu jednaku polovini teritorije Novog Beograda.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze korona virusom:

Azija (2): Sjeverna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (9): Vanuatu, Kiribati, Maršalska Ostrva, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti