Demokratija ne živi u BiH: Proglašeni smo hibridnim režimom, slično onom u Turskoj

0

Utjecajni britanski magazin The Economist je u izvještaju o demokratiji za prošlu godinu režim u Bosni i Hercegovini okarakterisao kao hibridni. Time smo među najlošije rangiranim državama u Evropi.

Opći zaključak jeste da je 2020. bila loša za demokratiju širom svijeta. Od 167 zemalja obuhvaćenih analizom, Bosna i Hercegovina je na 101. mjestu.

Na Starom kontinentu su lošije rangirane Turska, Rusija i Bjelorusija. Režim u Turskoj je također okarakterisan kao hibridni, dok su režimi u Rusiji i Bjelorusiji okarakterisani kao autoritarni.

Od republika bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija – na 35. mjestu.

Hibridni režim je mješavina autokratskog i demokratskog režima. Pored autoritarnih i hibridnih, zemlje su svrstavane u djelomično demokratske i u potpunosti demokratske režime.

Najbolje rangirana država na svijetu je Norveška, dok je najlošije rangirana, očekivano, Sjeverna Koreja. Također je očekivano da su države euroatlantskog svijeta najbolje ocijenjene, a to se prije svega odnosi na one skandinavske.

Economistu su restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa naveli kao razlog narušavanja demokratije. Podsjetili su da postojanje izbora nije po sebi pokazatelj da je društvo demokratsko. Zbog toga su analizirani i nivo pluralizma, funkcionalnost vlasti, politička participacija, koliko je politička kultura demokratična i kakvo je stanje ljudskih prava.

Potcrtali su da samo 8,4 posto svjetske populacije živi u potpuno demokratskim režimima.

B.R./Klix.ba