24.07.2024.
HomeSvijetDemokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je senatorica Catherine Cortez Masto ponovo pobijedila na izborima u Nevadi, predvidio je Edison Research u subotu, dajući veliku pobjedu predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.

Republikanci su i dalje blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok se nastavlja brojanje glasačkih listića s općih izbora održanih u utorak u SAD-u.

Cortez Masto tijesno je pobijedila republikanskog protukandidata Adama Laxalta, bivšeg glavnog državnog advokata kojeg je podržao bivši američki predsjednik Donald Trump.

S njenom pobjedom, nakon demokratskog senatora Marka Kellyja koji je odbranio svoj senatski mandat u Arizoni, što je objavljeno u petak, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mjesta u Senatu, a potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ima presudni glas u slučaju omjera snaga 50-50.

“Amerika je pokazala da vjerujemo u našu demokratiju, da su korijeni demokratije duboki i jaki”, rekao je na konferenciji za novinare čelnik većine u Senatu, demokrata Chuck Schumer.

Senat je trenutno podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat položit će zakletvu 3. januara.

Zadržavanje kontrole nad Senatom znači da će demokrate i dalje moći odobravati Bidenove kandidate poput saveznih sudaca.

Ako bi se ispraznilo neko mjesto u sljedeće dvije godine, to bi značilo i imenovanja u Vrhovni sud u kojem je sada konzervativna većina.

Ako bi demokratski senator Raphael Warnock pobijedio u drugom krugu izbora u Georgiji 6. decembra protiv republikanskog protukandidata Herschela Walkera, to bi povećalo većinu demokrata na 51-49.

To bi demokratama dalo dodatnu prednost u donošenju onih zakona koji mogu biti izglasani jednostavnom većinom glasova.

Za većinu zakona u Senatu je potrebno 60 glasova.

To bi također oslabilo utjecaj demokratskih senatora Joea Manchina iz Zapadne Virginije i Kyrsten Sinema iz Arizone koji su blokirali ili odgodili neke od Bidenovih glavnih inicijativa, uključujući proširenje nekih socijalnih programa.

Moglo bi proći nekoliko dana ili više prije nego što bude poznat ishod dovoljnog broja utrka za Zastupnički dom kako bi se odredilo koja će stranka imati većinu u domu od 435 mjesta.

Republikanci su i dalje u prednosti.

Republikanci u Zastupničkom domu, ako dobiju većinu, obećali su da će pokušati poništiti Bidenove inicijative u borbi protiv klimatskih promjena i žele učiniti trajnim smanjenje poreza iz 2017. koje će isteći.

Također planiraju istrage o aktivnostima Bidenove administracije i istrage predsjednikovog sina, koji je imao poslovne odnose s Ukrajinom i Kinom.

Senat pod kontrolom demokrata osigurat će Bidenu potvrde njegovih kandidata za popunjavanje desetaka saveznih sudačkih mjesta.

To je posebno presudno za demokrate ako bi se mjesto u Vrhovnom sudu, koji sada ima 6-3 konzervativnu većinu, otvorilo u posljednje dvije godine Bidenovog mandata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti