20.06.2024.
HomeNovostiSud naložio zapljenu službenog automobila načelnika Lukavca

Sud naložio zapljenu službenog automobila načelnika Lukavca

Općinski sud u Lukavcu donio je rješenje o izvršenju presude, na osnovu kojeg bi trebala biti zaplijenjena imovina Opštine Lukavac, a u konkretnom slučaju riječ je o službenom automobilu marke škoda kodiak, tamošnjeg načelnika Edina Delića.

Prema Omerovićevim tvrdnjama, zemljište koje je u vlasništvu njegovog klijenta opština je oduzela bespravno, koristeći situaciju u kojoj on trenutno živi u Njemačkoj. Kroz dugotrajni sudski postupak, kako Omerović pojašnjava za Klix.ba, sud je presudio u korist Stevanovića.

“Opština Lukavac to ne želi platiti, već su mene kao njegovog advokata ucijenili na način da se odreknem zakonske zatezne kamate, nakon čega bi oni eventualno dali novac Stevanoviću. Na to ne pristajem, a budući da je presuda pravosnažna, sud je u prinudnom izvršnom postupku izdao rješenje o zapljeni automobila marke škoda kodiak, koji će zatim prodati i namiriti novac za Stevanovića”, kaže Omerović.

Inače, Opština Lukavac Stevanoviću bi trebala isplatiti iznos od okvirno 20.000 KM. Glavnica duga iznosi 10.600 KM, uz zatezne kamate, a tu su takođe i troškovi sudskog postupka.

Svi ti iznosi bi bili namireni upravo prodajom spomenutog automobila škoda kodiak, koji je kupljen novcem iz opštinske kase po cijeni od 53.170 KM plus PDV.

S druge strane, načelnik Lukavca Edin Delić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je već uložena žalba na rješenje Općinskog suda u Lukavcu.

“Taj predmet ne vodi Stevanović, advokat Omerović, koji pokušava nekom dramaturgijom i napadom na načelnika ostvariti neke ciljeve koji su najmanje pravne prirode. Ako je trebalo nešto zaplijeniti u općini, onda ima još 30 vozila ili nekretnina, ali ovdje je očigledno bila želja da se napravi vrsta showa kojeg smo se u Lukavcu nagledali”, priča Edin Delić.

Delić je kazao da Opština Lukavac ima izvršne presude u iznosu od milion maraka, a samo Vlada Tuzlanskog kantona podnijela je tužbu u vrijednosti od dva milona KM.

One se, kako je pojasnio, izvršavaju shodno Zakonu o budžetima, na način da se godišnje izdvaja tri odsto opštinskog budžeta te ih sudovi i banke po redoslijedu provode.

“Nijedna tužba nije iz mog mandatnog perioda, a mi ne utječemo na to kojim će redoslijedom banke i sudovi izvršavati. Također, mi dva ili tri puta više godišnje izdvajamo sredstava za isplatu”, navodi Delić.

Opštinski načelnik naglašava i da je opština za predmete koji duži vremenski period čekaju na izvršenje, ponudila isplatu sredstava, uz to da se potražioci odreknu kamata. To u konkretnom slučaju Dobrivoja Stevanovića nije ostvareno, shodno stavu advokata koji nije pristao na takvu vrstu nagodbe.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti