Davor Đenero: Dodik je hodajući leš

0

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da bi se “predstavnici konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini, odnosno Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, trebali sastati s njim, srbijanskim i turskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), kako bi razgovarali o situaciji u BiH.

U razgovoru za “Avaz” hrvatski politički analitičar Davor Đenero ističe da je to ideja koja dolazi iz srbijanske kuhinje.

Beogradska kuhinja

– To je ideja koja je proizašla iz političke kuhinje u Beogradu. Očito je da je Amerika odlučila napraviti red u Federaciji, da bi se nakon toga napravio red u cijeloj BiH, da se konsolidira Federacija i da se nakon toga pritisne drugi entitet. To je taj tipični američki pragmatizam koji ima svojih dobrih karakteristika, ali ima i loših – kazao je Đenero.

Ističe da je cilj Milanovićeve inicijative zapravo opstrukcija tog procesa.

– U takvim okolnostima oni koji se užasavaju američke intervencije, pribjegavaju bilo kakvom obliku opstrukcije tog modela. Zna se ko je taj ko je zainteresiran da u BiH imamo permanentno zamrznuti konflikt koji se može otvarati kad god im to odgovara, tj. prije svega Rusija. Ideja je, kad već ne možete tražiti da u Bosni i Hercegovini posreduju oni koji su vam prvi izbor, a to bi bili ili Putin ili Lavrov ili Lukašenko, da onda idete predlagati formiranje “boys cluba”, unutar kojeg bi Erdoan bio najprepoznatljiviji – istakao je Đenero.

Sankcije spremne

Kada je riječ o Dodikovim najavama da će čitav niz nadležnosti BiH svesti na nivo entiteta, od Suda i Tužilaštva BiH do Oružanih snaga, Đenero kaže da ga to podsjeća na “imperijalizam sirotinje”.

– Meni se čini da u međunarodnoj zajednici niko ne uzima ozbiljno Dodika i meni se ipak čini da je on leš koji hoda. Ta njegova situacija mi nalikuje na situaciju zagrebačkog gradonačelnika godinu prije njegove fizičke smrti, ali mi danas u Zagrebu vidimo koliko je štete napravio taj hodajući mrtvac. Ona groteska u kojoj se Vučić zaklinjao da Srbija neće provoditi sankcije protiv Dodika i manjeg entiteta govori da su sankcije već pripremljene – istakao je analitičar.

Kraj avanturizma

– Dodikov avanturizam će vrlo brzo završiti, on će morati otići, ali to ne znači da time počinje razdoblje raja na zemlji i ne znači da će, umjesto Dodika, doći akter koji će biti bitno drugačijih vrijednosti. Bojim se da je politička arena u manjem entitetu toliko kontaminirana da tu nema mogućnosti stvarne alternative Dodiku – tvrdi Đenero.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here