16.06.2024.
HomeNovostiDarežljiva bosanska sirotinja daruje svom ministru Admiru Katici helikopter: Da se i...

Darežljiva bosanska sirotinja daruje svom ministru Admiru Katici helikopter: Da se i on, kao i Ramo Isak, ima čime igrati

U Sarajevu je danas upriličeno zvanično potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem za nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo.

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, članovima Vlade KS prezentirao inicijativu i plan formiranja helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti za operativne poslove MUP-a KS i civilne potrebe.

“U Kantonu Sarajevo smještene su mnoge ambasade, međunarodne i domaće organizacije i institucije. Ovo je grad u kojem se odvijaju velike kulturne i sportske manifestacije, a u geografskom pogledu je i planinsko područje što ga čini specifičnim i iziskuje poseban tretman u oblasti sigurnosti. MUP KS je posvećen stvaranju boljeg sigurnosnog ambijenta u Kantonu Sarajevo odnosno smanjenju obima svih vrsta kriminalnih aktivnosti, održavanju javnog reda i mira, sigurnosti saobraćaja te poduzimanju svih aktivnosti kako bi kvalitetnim radom najbolje služili građanima. Zbog profesionalnog, efikasnog i kvalitetnog rada policije, a u interesu građana, nabavka višenamjenskog helikoptera je neophodna”, kazao je ministar Katica.

Pojasnio je da se specijalni policijski zadaci često izvode i realizuju na zahtjevnim i teško pristupačnim terenima i da bi specijalne policijske jedinice maksimalno uspješno izvele zadatke, te je u tim slučajevima najbolji prevoz helikopterom.

“Također, prevoz bolesnih i povrijeđenih osoba u saobraćajnim ili drugim nesrećama najuspješnije se obavlja helikopterom, kao i u slučajevima spašavanja bh. građana prilikom poplava, požara i drugih događaja koji mogu nastati kao posljedica elementarnih nepogoda. Helikopter će se koristiti i za sve vrste izviđanja iz zraka”, naglasio je ministar Katica.

Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se izbor i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba.

“Dočekali smo i potpisivanje ugovora koji je preduslov za nabavku helikoptera, letjelice, koja će koristiti građanima KS, ali i građana BiH“, poručio je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Dodao je da je ovo bio jedan dugotrajan proces kojem je prethodilo obezbjeđivanje optimalnih uslova za nabavku helikoptera, ali i drugih materijalno-tehničkih sredstava i opreme za MUP KS.

“Prije svega, prethodilo mu je donošenje novih i boljih zakonskih rješenja, osiguranje finansijskih sredstava i u konačnici provođenje postupka javne nabavke u skladu sa svim onim što zakon nalaže”, naveo je.

Istakao je da je ovo zaista velika pobjeda svih nas, te pobjeda nad jednim nefunkcionalnim sistemom iz prošlosti koji nije na vrijeme prepoznao i realizovao potrebe policije i osigurao građanima sigurniji život.

“To je pravo da naši građani imaju adekvatan odgovor u slučaju elementarnih nepogoda, ili potrebe za nekom hitnom evakuacijom. Danas to više nije tako, mi gradimo jaku policiju, ovo je samo jedan korak u nizu koraka jačanja policije”, dodaje Okerić.

Medijima se obratio i premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk.

 “Ovo predstavlja jedan lijepi dio posla današnjeg potpisivanja ugovora o nabavci helikoptera i uspostave helikopterske jedinice. Danas konkretizujemo proces koji je započet od strane Vlade FBiH koja će svim građanima pružiti dosta toga.

Ne postoji skijalište u regiji, a da nema helikoptersku jedinicu i razlozi zašto nam je ona potrebna je uzaludno nabrajati. Čestitam ministru Katici i politici koja stoji iza naše Vlade koja je bila ustrajna u ovom procesu iako smo imali raznih administrativnih i političkih opstukcija.

Svaka minuta je bitna i sa helikopterskom jedinicom značajno možemo smanjiti vrijeme djelovanja za sprovođenje raznoraznih zadataka”, rekao je Uk.

Riječ je dobio i Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Želio bih da čestitam MUP-u KS i ministru Katici te da vas ohrabrim da nastavite u ovom pravcu. Krupna je ovo stvar. Reći ću samo da je u bivšoj Jugoslaviji ovakvu letjelicu imao samo sekretarijat unutrašnjih poslova.

Mi kao BiH smo u sklopu bivše države imali flotu od pet helikoptera, ali nijedan nije imao ni približne performanse kao ovaj.

Danas jedan Kanton Sarajevo nabavlja takav helikopter i pozivam Vladu KS da što prije krene sa ostalim aktivnostima kao što je smještaj i održavanje ove letjelice, kao i obuka pilota kako bi bili u mogućnosti da spasimo makar jedan život koji vrijedi više nego ovaj helikopter”, rekao je Ademović, prenose Vijesti.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti