Danas više od 36.000 novozaraženih i 1.036 preminulih: Moskva se zatvara na 11 dana

0

Škole, restorani, kafići, bioskopi i mnogi drugi objekti u Moskvi biće zatvoreni od 28. oktobra na 11 dana, uz druga nova ograničenja, saopštili su zvaničnici nakon što je Rusija zabeležila najveći broj zaraženih i umrlih od posledica korona virusa od početka pandemije.

Vladina radna grupa za korona virus prijavila je 21. oktobra više od 36.000 novozaraženih i 1.036 preminulih u poslednja 24 sata. Time je broj umrlih u Rusiji porastao na skoro 230 hiljada.

Uz poziv građanima da se vakcinišu, predsednik Rusije Vladimir Putin je na rast broja zaraženih i umrlih odgovorio odlukom da Rusi neće raditi od 30. oktobra do 7. novembra, u periodu kada zemlja inače obeležava državni praznik.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je potom uveo nova ograničenja.

Škole, vrtići, teretane, bioskopi i drugi prostori za zabavu, kao i većina prodavnica u Moskvi biće zatvoreni od 28. oktobra do 7. novembra.

Restorani i kafići će u tom periodu biti otvoreni samo dostavu.

Prehrambene prodavnice i apoteke ostaju otvorene.

Ulazak u muzeje i pozorišta biće ograničen i moći će da ih posećuju samo oni sa potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Većina državnih i privatnih preduzeća, osim onih koji upravljaju ključnom infrastrukturom, obustaviće rad na 11 dana, dodao je Sobjanin.

Ranije ove nedelje, gradonačelnik Moskve je rekao da će nevakcinisane osobe starije od 60 godina morati da ostanu u kućama, osim kratkih šetnji na otvorenom.

“Situacija u Moskvi se razvija prema najgorem scenariju”, napisao je Sobjanin u svom blogu, dodajući da se broj infekcija u glavnom gradu približava istorijskim maksimumima.

Dnevni brojevi zaraženih i umrlih u Rusiji rastu već nedeljama, a broj smrtnosti je po prvi put prešao 1.000 prošlog vikenda usled niske stope vakcinacije i neopoštovanja mera.

Samo oko 45 miliona Rusa, otprilike trećina od skoro 146 miliona ljudi, je potpuno vakcinisano.

Rusija je bila prva zemlja na svetu koja je odobrila vakcinu protiv korona virusa, lansirajući Sputnjik V u avgustu 2020. godine i ima obilne zalihe.

Ali, građani nisu voljni da ga dobiju. Putin, koji je vakcinisan ranije ove godine, rekao je da je bio zbunjen oklevanjem, čak i među svojim bliskim prijateljima, koji su mu rekli da će primiti vakcinu nakon njega, ali su onda odlagali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here