23.06.2024.
HomeSvijetDanas saslušanje Izraela pred Međunarodnim sudom pravde zbog napada na Gazu i...

Danas saslušanje Izraela pred Međunarodnim sudom pravde zbog napada na Gazu i Rafah

Danas je na rasporedu saslušanje Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), dan nakon što je završeno saslušanje Južnoafričke Republike zbog zahtjeva za dodatne mjere zbog izraelskih napada na Gazu i Rafah.

Vusi Madonsela, ambasador JAR-a u Nizozemskoj rekao je da se Južnoafrička Republika vratila Sudu kako bi “učinila šta može da zaustavi genocid”, za koji kaže da je gotovo “izbrisao Gazu s karte” i “šokirao savjest čovječanstva”.

end of list

Madonsela je rekao i da je Izrael, otkako mu je ICJ prvi put naredio da provede mjere za sprečavanje genocidnih djela, “namjerno prekršio obavezujuće naloge suda”, eskalirajući napade na Palestince.

Ozbiljnost napada zahtijeva “hitne i brze postupke suda za očuvanje prava palestinskog naroda, što je obaveza koju Južnoafrička Republika shvata ozbiljno”.

U završnim primjedbama, Madonsela je naveo tri privremene mjere koje Južnoafrička Republika traži od Suda, kao “krajnje hitne”.

Zahtjev za privremene mjere

Prva je trenutni prekid izraelske vojne operacije u Gazi, uključujući Rafah te povlačenje s prelaza Rafah.

Druga je da Izrael pusti zvaničnike UN-a i drugih tijela koja pružaju humanitarnu pomoć Gazi, te osigura nesmetan pristup misija za utvrđivanje činjenica, istražitelja sa međunarodnim mandatom i novinara za dokumentiranje i očuvanje dokaza na terenu.

Treća je da Izrael podnese otvorene izvještaje sudu o svim mjerama za provedbu odluka u roku sedam dana od datuma naloga.

Južnoafrička Republika je 10. maja podnijela “hitan zahtjev” sudu za dodatne mjere dok traju izraelski napadi na Gazu, posebno na grad Rafah, gdje se sklonilo više od 1,4 miliona Palestinaca.

Naveli su da privremene mjere koje je prethodno naveo sud nisu u stanju u potpunosti riješiti promijenjene okolnosti i nove činjenice na kojima je njihov zahtjev zasnovan.

Tvrdnje Izraela

U slučaju koji je pokrenula Južnoafrička Republika, koja optužuje Izrael za djela genocida nad Palestincima, ICJ je u januaru naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca.

Izrael je u više navrata naveo da postupa u skladu s međunarodnim pravom u Gazi, dok je slučaj JAR-a nazvao neutemeljenim, te optužio Pretoriju da postupa kao “pravna ruka Hamasa”.

Južnoafrička Republika sada traži dodatne hitne mjere u svjetlu vojne akcije u Rafahu, koju naziva “posljednjim utočištem” za Palestince u Gazi.

Grad na jugu Gaze prepun je stotina hiljada raseljenih Palestinaca koji žive u užasnim uslovima, pa su se u posljednje vrijeme redala upozorenja da bi izraelska kopnena ofanziva izazvala humanitarnu katastrofu za civile.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti