Danas obilježavanje još jedne godišnjice stradanja mladosti Tuzle

0

Na današnji dan prije 26 godina, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20:55 sati ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka, dok ih je više od 200 ranjeno.

Najmlađi među njima je bio dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić, dok je prosječna dob ubijenih bila 24 godine.

Jedan od najtežih dana u historiji Tuzle proglašen i Danom žalosti na području ovog grada i Tuzlanskog kantona.

Komemorativno obilježavanje 25. maja 1995. godine, kao i 2020. je prilagođeno mjerama u cilju prevencije i zaštite od koronavirusa. Roditelji ubijene mladosti, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položiće vijence i odati poštovanje u 11:00 sati na Aleji mladosti na Slanoj banji, sat vremena kasnije na Kapiji, dok će se sirene oglasiti u 20:55 sati, u trenutku kada je prije 26 godina pala granata na poznato okupljalište mladosti u Tuzli.

Za zločin na Kapiji, po komandnoj odgovornosti, odgovarao je samo visoki oficir Vojske Republike Srpske Novak Đukić, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, ali se sada nalazi na slobodi u Srbiji i nedostupan je organima gonjenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here