23.06.2024.
HomeNovostiDanas obilježavanje još jedne godišnjice stradanja mladosti Tuzle

Danas obilježavanje još jedne godišnjice stradanja mladosti Tuzle

Na današnji dan prije 26 godina, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20:55 sati ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka, dok ih je više od 200 ranjeno.

Najmlađi među njima je bio dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić, dok je prosječna dob ubijenih bila 24 godine.

Jedan od najtežih dana u historiji Tuzle proglašen i Danom žalosti na području ovog grada i Tuzlanskog kantona.

Komemorativno obilježavanje 25. maja 1995. godine, kao i 2020. je prilagođeno mjerama u cilju prevencije i zaštite od koronavirusa. Roditelji ubijene mladosti, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položiće vijence i odati poštovanje u 11:00 sati na Aleji mladosti na Slanoj banji, sat vremena kasnije na Kapiji, dok će se sirene oglasiti u 20:55 sati, u trenutku kada je prije 26 godina pala granata na poznato okupljalište mladosti u Tuzli.

Za zločin na Kapiji, po komandnoj odgovornosti, odgovarao je samo visoki oficir Vojske Republike Srpske Novak Đukić, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, ali se sada nalazi na slobodi u Srbiji i nedostupan je organima gonjenja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti