Danas obilježavanje 29. godina od bitke na Brčanskoj Malti

0

Tuzlaci će danas obilježiti jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji grada, 15. maj – Dan odbrane grada od pripadnika vojske koja je izvršila agresiju na i tada nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

15.05.1992. godine vojska Jugoslavije (nastala 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta je JNA i osnovana Vojska Jugoslavije) i paravojska tzv. Srpske Republike, nastala 12.05.1992. godine, napale su Tuzlu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, u bitci na Brčanskoj Malti, uspješno su odbili napad, odbranili Tuzlu, spasivši je od sudbine koja je nekoliko sedmica prije zadesila Podrinje, gdje je u planiranom etničkom čišćenju stradalo na hiljade nedužnih civila.

Poginulo je 49 pripadnika vojske Jugoslavije, rezervista i pripadnika paravojske tada samozvane Srpske Republike i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno.

Bitka na Brčanskoj Malti bila je dio nekoliko sudskih procesa. Nadležni sudovi u Bosni i Hercegovini i Srbiji nisu utvrdili ogovornost za navodni “napad” na kolonu vojske strane države na teritoriji već tada nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here