Danas lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu

0

Lokalni izbori danas se održavaju u Sjeveroj Makedoniji gdje pravo glasa ima nešto više od 1,8 miliona građana.

Birališta su otvorena jutros, a zatvaraju se večeras u 19 sati. Glasa se na više od 3.400 biračkih mjesta za čelnike 80 općina i grada Skoplje.

Za funkciju gradonačelnika bori se 299 kandidata, podneseno je 576 odborničkih lista, prenose makedonski mediji.

Svoje kandidate imaju koalicije, političke partije, a veliki je broj i nezavisnih kandidata.

Ankete javnog mnjenja ukazuju da će se voditi tijesna trka između kandidata Socijaldemokratske stranke Makedonija (SDSM) sa partnerima i opozicione konzervativne VMRO-DPMNE.

Ukoliko u prvom krugu glasanja za izbor gradonačelnika niko od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova, drugi krug biće održan za 14 dana.

Građani Kosova danas biraju vlast u 38 lokalnih zajednica – općina i gradova.

Pravo glasa ima 1,9 miliona stanovnika. Birat će načelnike/gradonačelnike i lokalna vijeća. Na izborima učestvuje 90 subjekata, među kojima su 32 stranke, 34 građanske inicijative, 23 nezavisna kandidata i jedna koalicija.

U februaru ove godine bili su prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je uvjerljivo pobijedio ljevičarski pokret Samoodređenje Albina Kurtija. Ova stranka je samostalno formirala vlast i ovo će joj biti prvi politički test.

Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) dvije su najveće opozicione stranke i prije ovih izbora izvršile su unutarstranačke promjene, a koje su podrazumijevale i kadrovske promjene.

Srpska lista ima kandidate u svim mjestima gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

Ako kandidat za gradonačelnika osvoji više od 50 posto glasova, dobija gradonačelnički mandat. Ako to nije slučaj, onda se gradonačelnik bira u drugom izbornom krugu između prvoplasiranog i drugoplasiranog u prvom krugu.

Izbori se održavaju u trenutku izrazitih napetosti između Kosova i Srbije, i to nakon nesuglasica oko registarskih oznaka na motornim vozilima i policijske akcije u Sjevernoj Mitrovici koja je izazvala nezadovoljstvo srpskog stanovništva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here