Dan državnosti BiH na Bobovcu – državnost i postojanje BiH neupitni

0

Na ostacima kraljevskog grada Bobovca danas je bilo svečano. Općine Vareš, Breza i Kakanj te JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš bili su organizatori obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Upriličili su prigodan program prisjećajući se historijske važnosti ovog mjesta za srednjovjekovnu, ali i današnju Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanja Dana državnosti BiH na Bobovcu počelo je himnom koju je intonirao Drugi pješadijski puk Oružanih snaga BiH.

„Imam osjećaj da se mnogi deklariraju kao da su Bosanci i Hercegovci, ali na djelu vrlo malo pokazuju. Bobovac je to ogledalo, ovdje mora nastupiti država. Upravo na ovm mjestu je Bosna bila najjača i možemo smatrati da je ovo jedno od svetišta svakom građaninu da dođe i da se pokloni“, kazao je načelnik Vareša Zdravko Marošević (HDZ BiH).

Doktor historijskih nauka Enes Dedić istakao je kako je Bobovac političko mjesto, jezgro državnosti Bosne u srednjem vijeku, a samim tim i današnje države Bosne i Hercegovine: „S tog aspekta je vrlo vazno dolaziti ovdje i okupljati se, pogotovo mlađim generacijama prenijeti zannje, prenijeti osjećaj pripadnosti državi BiH i svemu onome što BiH kao država baštini“.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program, Muzej bosanskog kaljevstva iz Cazina upriličio je postavku „Povelje bosanskih vladara i vlastelina“.

„Uspjeli smo napraviti saradnju sa Udruženjem Čuvari bosanske krune Bobovac i postaviti izložbu na Bobovcu. Ovo je na neki nacin poklon Muzeja bosanskog krajevstva Bobovcu i ova izložba će ostati u trajnoj postavci“, kazao je Adnan Hajrulahović, voditelj Muzeja bosanskog kraljevstva.

Svečanu manifestaciju obilježavanja 79. godisnjice obnove državnosti BiH Bibih uveličali su i brojni prisutni građani, kao i udruženja biciklista i planinara, a sa ovog mjesta upućujućena je poruka da su državnost i postojanje BiH neupitni.

federalna.ba