14.07.2024.
HomeSvijetDagestanci se pobunili protiv Putinove mobilizacije, ruska policija tuče i žene

Dagestanci se pobunili protiv Putinove mobilizacije, ruska policija tuče i žene

Građani u ruskoj republici Dagestan blokirali su danas autoput u blizini sela Endirej kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo mobilizacijom, dok je policija pucala u vazduh pokušavajući da razbije protest. U Endireju je regrutovano 110 ljudi, pa su građani izašli i organizovali protest “da zaštite svoje sinove, braću i muževe”.

Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju uslijedili su brojni protesti širom zemlje. Tako su danas stanovnici Dagestana blokirali autoput, a ruska policija hapsila je okupljene.

Prisutni su ušli u raspravu sa policijom vičući da oslobode uhapšene, a u jednom momentu čula se i mitraljeska paljba.

Predsjednik ruskog Dagestana Sergej Melikov rekao je u objavi na svom Telegram kanalu da je potrebno ispraviti greške napravljene na početku mobilizacije.

Dodao je da je među mobilisanim muškarcima u Dagestanu bilo onih koji nisu ispunjavali kriterijume mobilizacije, studenata, očeva više djece, te „dječaka koji nikada nisu držali pušku u rukama“.

„Znam da je na samom početku mobilizacije dolazilo do ovakvih grešaka, a među razlozima je činjenica da pojedini građani nisu na vrijeme obavestili vojnu komisiju da im je odobreno oslobađanje od mobilizacije. Naravno, postoje realne situacije, ali i lažne priče na društvenim mrežama koje su naši neprijatelji poslušno širili kanalima kreiranim iz inostranstva”, navodi se u njegovoj poruci i istakao da su načelnici gradova i okruga lično odgovorni za počinjene greške.

Slična situacija širom Dagestana

U Mahačkali, najvećem gradi Dagestana, ali i širom ove republike u kojoj su muslimani većina, građani su digli glas protiv mobilozacije. Na društvenim mrežama objavljeni su snimci policijske brutalnosti.

Na videima je zabilježena situacija kada policajac tuče ženu, ali isto tako i momenat kada demonstranti napadaju pripadnika snaga reda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti