20.05.2024.
HomeNovostiDa se Prvi maj ne bi sveo samo na roštilj i janjetinu:...

Da se Prvi maj ne bi sveo samo na roštilj i janjetinu: U Sarajevu protestvuju metalci i trgovci

Sindikat radnika trgovine BiH i Sindikat metalaca FBiH započeli su Prvomajsku protestnu šetnju u Sarajevu. Okupljanje je počelo pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, a potom nastavljaju šetnju, jedni prema sjedištu Delegacije EU, drugi prema Vladi FBiH.

Moto Prvomajskog marša je “EU – Idemo li, ili je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH”. S tim u vezi, Savjetu ministara, ali i Delegaciji EU, predočiće svoje zahtjeve.

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

Podsjećaju da je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godini, dok su drugi procesi u državi ostali u sjeni.

Stoga je jedan od njihovih zahtjeva, namjera da učestvuju u procesu pregovora, ukazujući na potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, kroz, između ostalog, i povećanje minimalne plate.

Osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, današnji protest biće prilika da upute jasne zahtjeve, ne samo prema svim nivoima vlasti u BiH, nego i prema vlasnicima kapitala.

Teški materijalni položaj metalaca

Za bolji položaj bori se i i Sindikat metalaca FBiH. Zbog teškog materijalnog položaja traže hitno povećanje plata povećanjem satnice kroz granski kolektivni ugovor.

“Radnici preživljavaju tako što se krpe kratkoročnim kreditima ili pozjamicama ili rade još jedan ili dva posla u vrijeme kada bi trebali odmarati od teškog rada”, navode iz Sindikata.

S obzirom na to da je Udruženje poslodavaca odbilo pregovore, te da nisu usvojeni ni zakoni o minimalnoj plati, niti set fiskalnih zakona, Sindikat metalaca želi javnim putem iskazati nezadovoljstvo.

Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će donijeti odluku o daljim sindikalnim aktivnostima uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u FBiH.

Skup kreće u 10 sati od Doma sindikata do Udruženja poslodavaca gdje će iznijeti svoje zahtjeve, a zatim nastavljaju šetnju do Vlade FBiH, gdje će održati konferenciju za medije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti