“Da ne ginu Rusi”: Putin šalje plaćenike sa Bliskog istoka u Ukrajinu

0

Kremlj je 11. marta saopštio da će borcima iz Sirije i sa Bliskog istoka biti dozvoljeno da se bore uz ruske snage u Ukrajini, nakon što je predsednik Vladimir Putin podržao plan da se u Ukrajinu pošalju hiljade boraca – koje je nazvao dobrovoljcima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov preneo je reči ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je izjavio da su “većina onih koji žele i koji su tražili (da se bore) građani zemalja Bliskog istoka i Sirije”.

Taj potez, navodi Rojters, omogućava Rusiji da rasporedi plaćenike koji su se izveštili u sukobima kao što je rat u Siriji – bez rizika od dodatnih ruskih vojnih žrtava.

Rusija je bila ključni partner sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu kada je izbio rat, podržavajući njegovu stranu od 2015. godine, što je tada preokrenulo tok borbi u korist režima.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem prošlog meseca, što je prouzrokovalo egzodus izbeglica u Evropu i optužbe protiv Rusije za ratne zločine.

Ukrajina je najavila stvaranje stranih dobrovoljačkih kontigenta koji će biti integrisani u njene oružane snage za borbu protiv ruskih snaga tokom invazije.

“Ako je Zapad toliko oduševljen dolaskom plaćenika, onda i mi imamo i dobrovoljce koji žele da učestvuju”, rekao je portparol Kremlja Peskov novinarima.

Putin podržao slanje dobrovoljaca

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je ranije u toku dana planove da se dozvoli hiljadama boraca da se bore uz ruske snage u Ukrajini.

“Ako vidite da postoje ljudi koji žele na dobrovoljnoj osnovi (da pomognu separatistima istočne Ukrajine), onda morate da im izađete u susret…i da im pomognete da pređu u borbene zone”, rekao je Putin ministru odbrane Sergeju Šojguu tokom sastanka saveta bezbednosti.

Prema podacima koje je izneo ministar odbrane, na Bliskom istoku ima “16.000 dobrovoljaca” koji su spremni da se bore sa snagama koje podržava Rusija.

Putin je na tom sastanku odobrio i predaju zarobljenih raketnih sistema separatistima na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prethodno je predložio predaju protivtenkovskih sistema američke proizvodnje, kao što su Dževelin i Stinger, borcima iz pobunjeničkih regiona Luganska i Donjecka.

Putin je odgovorio da podržava takvu ideju.

Šesnaestog dana ruske invazije na Ukrajinu, satelitski snimci pokazuju da su se ruski vojnici rasporedili u šume, dok nastavljaju da napreduju prema glavnom gradu Kijevu

Putinove snage, kako se navodi u izveštajima, okružuju nekoliko ukrajinskih gradova, a zvaničnici za vanredne situacije upozoravaju da opsadna taktika znači da gradovi poput Mariupolja ostaju bez hrane.

Razgovori ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine u Turskoj završeni su rečima da ne vide nadu za trajni prekid vatre u bliskoj budućnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here