19.06.2024.
HomeNovostiDa li Vučić smiruje ili potpaljuje sukobe na Kosovu?

Da li Vučić smiruje ili potpaljuje sukobe na Kosovu?

Sjednica Vijeća sigurnosti Srbije je počela danas oko 19:00 sati zbog alarmantne situacije na Kosovu, a Aleksandar Vučić je tim povodom gostovao u dnevniku RTS-a. Kazao je kako je izdao određena naređenja vojsci i policiji ne precizirajući šta.

Povodom najave srpskih političara sa sjevera Kosova koji kažu da će kosovski premijer Albin Kurti večeras poslati specijalnu policiju u općine sa srpskim stanovništvom zbog blokada koje su napravili na putevima, Vučić kaže kako se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

“Moje je samo da budem uz Srbe na sjeveru. Ja se nadam da imamo uvjeravanja od KFOR-a da oni neće preuzimati nasilne akcije protiv demonstranata. Nadam se da će to tako i proći”, rekao je dodavši da ima informacije iz KFOR-a da ni kosovska policija neće preduzimati nikakve nasilne akcije protiv demonstranata, ali da to ipak nije garancija.

Govoreći o večerašnjim potencijalnim incidentima te onome o čemu su razgovarali na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, kaže da je dao naređenja no još uvijek nije javno objavio kakva. Sudeći prema njegovim izjavama, riječ je o podizanju borbene gotovosti.

“Mi smo preduzeli mjere u skladu s tim sam izdao odgovarajuća naređenja… Moram pohvaliti našu vojsku i policiju, nikada od postojanja JNA nismo imali ovakvo raspoloženje vojske i policije da se stave na raspolaganje otadžbini. Prije nego što dobiju bilo kakvo naređenje, osim podizanja uzbune i borbene gotovosti, prije toga ćemo ipak pokušati da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.

Ambasade SAD-a u Beogradu i Prištini su zatražile od Srba da uklone barikade koje su postavili u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca dao ostavku sa funkcije zajedno sa drugim Srbima. Aleksandar Vučić je to prokomentarisao.

“Oni ljuljaju svoje čedo i čuvaju svoje albansko dijete koje su napravili. Napravili su monstruma prije 23 godine, tj. tada su pokušali da ga naprave i završili su to prije 14 godina. To što oni kažu da su problem barikade, pa nije to niko napravio jer mu je lijepo i jer voli da se smrzava. Nijednom oni Albancu nisu zabranili da se kreće, tuda se ne kreću Albanci, oni samo protestuju tako”, rekao je Vučić.

Zatim je istaknuo kako je za njega danas najteži dan, a da je pred njim vjerovatno i najteža noć otkako je predsjednik Srbije. Pozvao je Albance i Srbe da sačuvaju mir, a Srbe posebno da ne nasjedaju na provokacije.

“Kad ih (kosovske vlasti) pitate gdje u kojem sporazumu piše da mogu da prave svoje policijske jedinice i da upadaju na sjever kako žele, oni kažu ‘pa to je u duhu dogovora’. To vam je kao i sa Dejtonom, ne piše nigdje, ali je u duhu Dejtona”, rekao je Vučić.

Komentarisao je i napad na bazu EULEX-a u kojoj nema povrijeđenih, ali je iz EU stiglo upozorenje da neće dozvoliti takve napade. Vučić kaže kako nemaju dokaze o napadu i da mnogi smatraju da su izmišljeni, ali da bez obzira na to, napadi ne smiju da se dešavaju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti