Da li su respiratori “Srebrene maline” pušteni u rad u bolnicama Federacije BiH?

0

Nakon informacije da su respiratori koje je nabavila Srebrena malina Fikreta Hodžića verifikovani i distribuisani po svim bolnicama u Federaciji Bosne i Hercegovini, N1 je poslao upit Federalnoj upravi Civilne zaštite, kako bi dobili odgovore – ko je izvršio verifikaciju respiratora i kada, s obzirom da je FUCZ predhodno N1 informisala da je laboratoriji Verlab istekao ugovor.

“U skladu sa ugovorom o pružanju usluga zakonske verifikacije koji je ova Uprava potpisala sa verifikacionim laboratorijem ‘Verlab’ d.o.o. proces verifikacije započeo je 12. 02. 2021. Prvi ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije ventilatora koji je ova Uprava potpisala sa verifikacionom laboratorijom „Verlab“ istekao je 26.12.2020.godine. U cilju osiguranja pravilne primjene zakona o javnim nabavkama u konkretnom slučaju nije postojala mogućnost produženja ugovora, te je prema procjenjenoj vrijednosti nabavke proveden novi postupak javne nabavke putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda. Odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisan je ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije sa verifikacionim laboratorijem ‘Verlab’”, saopšteno je za N1 danas.

S obzirom da je DreMedical iz Sarajeva, kćerka firme DreMedic iz Beograda, predhodno neuspješno servisirala i puštala u rad respiratore, interesovalo nas je po kojem sporazumu je sve obavljano.

“Sporazum sa ‘Dre Medical’ d.o.o. potpisan je 31. 12. 2020. godine. Predmet Sporazuma odnosi se na poslove transporta, pregleda, instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanje i rad i obuku osoblja za ventilatore ACM812A proizvođača Beijng Aerospace Changfeng Co, Ltd, China”, odgovorili su nam iz FUCZ.

Prema ovom odgovoru, sve predhodno neuspješno rađeno u Goraždu i Sarajevu, rađeno je bez sporazuma, jer je rađeno mnogo prije kraja decembra prošle godine.

FUCZ je objavila da su respiratori Srebrena malina već distribuirani i pušteni u rad.

Provjerili smo ovu informaciju u jednoj bolnici u Federaciji BiH.

N1 je nezvanično dobio informaciju da respiratori nisu stigli, niti su pušteni u rad. To mora odlučiti komisija koja postoju u svakoj zdravstvenoj ustanovi , koju, u ovom slučaju, čine većinom anestezilozi. U krajnjem slučaju, za N1 je rečeno s obzirom da je odgovornost na ljekarima koji rade sa pacijentima, potrebne su komisijske saglasnosti svake zdravstvene ustanove za svaki medicinski instrument.

Podsjećamo, pomenuti medicinski instrumenti – respiratori ACM812A, nakon višemjesečne afere, od januara su predmet potvrđene sudske optužnice.

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava. Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor firme Fikret Hodžić te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministarka finansija.

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM budžetskog novca.