16.04.2024.
HomeNovostiDa li je visoki krvni pritisak glavni uzrok smrtnosti od koronavirusa?

Da li je visoki krvni pritisak glavni uzrok smrtnosti od koronavirusa?

Iako još uvijek nije objavljeno istraživanje koje bi potvrdilo zašto je to tako, kineski ljekari koji rade u Wuhanu, kineskom gradu u kojem se virus prvi put pojavio, primijetili su da najviše umiru zaraženi pacijenti s hipertenzijom kao osnovnom bolešću, piše Bloomberg.

Od grupe od 170 pacijenata koji su u januaru preminuli u Wuhanu, što je prvi talas žrtava uzrokovan koronavirusom, gotovo polovina zaraženih imali su hipertenziju.

“To je veoma visok omjer”, kazao je Du Bin, direktor odjela intenzivne njege u bolnici Peking Union Medical College koji je bio među timom vrhunskih ljekara koji su prije dva mjeseca poslani u opustošeni Wuhan kako bi pomogli u liječenju tamošnjih pacijenata.

“Prema onome što su mi rekli drugi ljekari i prema podacima koje sam i sam uvidio, među svim osnovnim bolestima kod pacijenata, hipertenzija je ključni opasni faktor. Vjerujemo da ova bolest dovodi do teškog stanja pacijenata”, rekao je Bin.

Kako se zaraza ubrzano širi u svijetu, ljekari i naučnici bore se za pronalazak lijeka protiv virusa koji je za samo tri mjeseca zarazio više od 108.000 ljudi širom svijeta. Stoga su razumijevanje toka bolesti i identifikacija pojedinaca koji su u najvećem riziku od presudnog značaja, kažu ljekari.

Odgovore na brojna pitanja naučnici najviše traže kod velike baze pacijenata u Kini. Do sada je ustanovljeno da se pogoršanje stanja očekuje kod starijih pacijenata, a smrt je najčešći uzrok kod onih sa povišenim krvnim pritiskom.

“Mi ćemo pripaziti na starije i one sa povišenim krvnim pritiskom. Oni su ključni fokus”, rekao je Du.

On je dodao da ljekari ne bi trebali oklijevati s eskaliranjem mjera kod pacijenata koji se suočavaju s respiratornim tegobama jer se zastoj organa može brzo desiti. To znači da bi ljekari trebali agresivno intervenisati invazivnim ventilacijskim mjerama kao što su umetanje epruvete u grlo ili pravljenjem otvora na grlu.

Skoro polovina zaraženih pacijenata kojima je bila potrebna invazivna mehanička ventilacija preminuli su, dok se oporavljaju oni koji su rano stavljeni na mehaničku ventilaciju.

“Pacijenti moraju da koriste mehaničku ventilaciju što je ranije moguće, nema smisla da se to radi kasno”, poručio je Du.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti