01.03.2024.
HomeNovostiDa li je Srbija ponovo, poslije 27 godina, na pragu intervencije međunarodne...

Da li je Srbija ponovo, poslije 27 godina, na pragu intervencije međunarodne zajednice zbog krađe izbora?

“Moguće je da ponovo, tačno nakon 27 godina ponovo dobijemo međunarodno posredovanje u pogledu regularnosti izbora i izbornih rezultata”, kaže za Danas Đorđe Pavićević iz “Zeleno-levog fronta”, kandidat za zastupnika na listi “Srbija protiv nasilja”.

Na pitanje kolika je sličnost između vremena Slobodana Miloševića i krađe izbora, 1996. godine, te međunarodne intervencije i istrajnog protesta građanki i građana, sa situacijom u koje je društvo zapalo nakon posljednjh izbora, on kaže da je ovaj put situacija nešto drugačija.

“Ne radi se samo o priznavanju rezultata izbora kao 1996. godine, nego je dovedena u pitanje regularnost celokupnog izbornog procesa. Krađa izbora je ovoga puta bila toliko sistematična i transparentna da nema smisla osporavati samo ovo ili ono biračko mesto”, ističe Đorđe Pavićević.

Potrebno je organizovati nove izbore pod drugačijim, fer uslovima, dodaje.

“Jedna takva komisija bi imala smisla samo ukoliko bi imala dovoljno ovlašćenja i pristup svim apektima izbornog procesa. Nisu potrebni posrednici bez jasnog mandata koji bi aktere samo doveli za isti sto, jer je to pristup koji do sada nije bio uspešan”, smatra Pavićević.

“Srbija je očigledno ulazi u sve dublju političku krizu i tone ka ogoljenoj autokratiji u kojoj zakoni i procedure služe kao paravan za krađu, a institucije postaju saučesnici”, zaključuje Đorđe Pavićević.

Osim Vladimira Bilčika, izaslanika Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je imao samo riječi hvale za protekli izborni proces, ostali zvaničnici su maltene sa zgražavanjem ocijenili uslove u kojima su se izbori odvili.

Zoran Živković, jedan od učesnika pobune protiv izborne krađe 1996. godine, kada je intervenisala svojom istragom i međunarodna zajednica, kaže za Danas da je prva sličnost onog vremena sa aktuelnim u tome što je ovaj režim a i režim u kojem je Aleksandar Vučić učestvovao još i 1996. i 2000. godine beskompromisno kriminalan.

On naznačava da je riječ “o onima koji kradu sve pa i narodnu volju”.

“Naravno da je bilo očigledno da je bila masa izbornih nepravilnosti i to vidi svako ko ima oba oka i imalo mozga, tako da me čudi ni reakcija naše javnosti ni reakcija EU, odnosno njihovih organa i institucija. Očekujem da te verbalne primedbe postanu nešto ozbiljno, kao što očekujem da EK da kroz svoje organe pokrene jedan proces koji bi doveo do toga da se u Srbiji stvore uslovi za normalne izbore”, kaže on.

A, to bi značilo i ponavljanje izbora i ispravljanje svih grešaka koje su napravljane na ovim izborima, kaže, i to “tako da to bude na štetu SNS-a”.

Upitan da li to znači da bi EU trebalo da kaže da ne priznaje izborne rezultate u Srbiji, Zoran Živković kaže da Unija ima više formulacija kojima mogu da pošalju poruku, a jedna od njih može da bude upravo ta.

“Da novoizabrana vlast nema legitimitet i legalitet”, ističe Zoran Živković.

Na pitanje u čemu se sastoji razlika u odnosu na 1996. godinu, sa njegove tačke gledišta, Živković kaže da je drugačije ponašanje opozcije. “Mi smo tada imali preventivnu pripremu, a i reakciju na očiglednu krađu mnogo efikasniju nego što se to dešava danas. Bojim se da je ova krađa delimično uspela i dovela do prve faze time što opozicija nije bila spremna za preventivnu zaštitu. Mi smo imali kontrolore na svim biračkim mestima, koji su znali i pošteno i posvećeno radili svoj posao. Vidim sada ovde da i u Beogradu je bilo nepokriveno petnaestak do 20 odsto. Reakcija je morala biti mnogo brža”, kaže on.

Kako dodaje, “mi smo krađu detektovali, u vreme kad skoro da nije bilo mobilnih telefona, do 22 časa”.

“Već tada smo počeli da pravimo buku i galamu, da izvodimo građane na ulicu. Sad se to nije desilo”, ističe Živković.

Mislim da je i kampanja opozicije bila mekša nego što je moralo i trebalo da bude, smatra on.

“Ali, naravno, ništa od toga ne sme da bude opravdanje za veliku i primitivnu krađu koju je sproveo režim Aleksandra Vučića”, napominje Živković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti