Da li je Rusija već bankrotirala?

0

Rusija je možda već bankrotirala zato što nije uspjela servisirati svoje dolarske obveznice radi zapadnih sankcija zbog rata u Ukrajini, objavila je agencija Moody’s, što se nije dogodilo još od godina neposredno nakon Oktobarske revolucije 1917. godine.

Rusija je 4. aprila izvršila plaćanje za dvije državne obveznice – s dospijećem 2022. i 2042. – u rubljama, a ne u dolarima. “Ugovori o obveznicama ne sadrže odredbe o otplati u bilo kojoj drugoj valuti osim u dolarima”, objavila je agencija.

“Stoga se može smatrati da je Rusija, prema definiciji Moody’sa, u bankrotu ako do 4. maja, kada istekne jednomjesečno razdoblje počeka, ne ispuni svoje obaveze u dolarima”, stoji u saopćenju Moody’sa u četvrtak.

Moody’s tvrdi da neke euroobveznice Rusije izdane nakon 2018. omogućavaju plaćanje u rubljima u određenim uvjetima, no da one starije od tog razdoblja to ne dopuštaju.

“Moody’s smatra da ulagači nisu dobili ugovorno plaćanje u stranoj valuti na datum dospijeća plaćanja”, saopćila je agencija.

Rusija ponavlja kako želi vraćati svoj dug, no da ju je zapad spriječio u tome uvođenjem strogih sankcija nakon što je napala Ukrajinu 24. februara.

Godine 1998. nije vratila 40 milijardi dolara domaćeg duga, pa je devalvirala rubalj pod predsjednikom Borisom Jeljcinom jer je praktički bankrotirala poslije azijske dužničke krize i pada cijena nafte, navodi Hina.

Rusija ovaj put ima novac, no ne može ga isplatiti jer su joj zapadne zemlje zamrznule rezerve, četvrte najveće na svijetu.

Bio bi to prvi veći ruski bankrot u više od vijeka. Moskva je vraćala inozemne dugove čak i nakon raspada Sovjetskog saveza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here