Da li je Erdogan naivan ili fantazira: Ako se Srbi, Hrvati i Bošnjaci ujedine i zovnu nas za posrednike, Turska će biti prisutna

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dao je izjave novinarima po povratku u Istanbul nakon službenih posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te je otkrio šta je poručio članovima Predsjedništva BiH.

Na pitanje novinara o napetostima koje su započele odlukom Valentina Incka (Inzko), bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koja zabranjuje poricanje genocida u Srebrenici, s obzirom na izjave Milorada Dodika i Željka Komšića da je Turska garant mira i spokoja u regionu, kakvu će ulogu Turska od sada imati u Bosni, Erdoan je rekao da će Turska biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ujedine među sobom i kažu:

– Želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime.

Navodeći da bi o tome trebali odlučiti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Erdoan je rekao:

– Već sam im rekao. “Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ”Napravit ćemo ovaj korak s hairom” – kazao je Erdoan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here