21.06.2024.
HomeNovostiDa li će nas diktatorski dvojac Orban i Erdogan vratiti u prošlost:...

Da li će nas diktatorski dvojac Orban i Erdogan vratiti u prošlost: Mogu li od Bosne opet napraviti ugarsku i osmansku provinciju?

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se jučer u Ankari sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a jedna od tema razgovora bila je Bosna i Hercegovina. Orban je poručio kako su i Mađarskoj i Turskoj važni stabilnost i mir u Bosni, javlja agencija Anadolija.

Premijer Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa Erdoganom poručio kako su razgovarali o više tema, a jedna od njih bila je i Bosna i Hercegovina.

“Stabilnost i mir u Bosni važni su za obje strane [Mađarska i Turska], iz razumljivih razloga”, rekao je Orban.

Navodeći da se stabilnost na Balkanu može postići razgovorom s ljudima tamo, Orban je naglasio da će Mađarska i Turska nastaviti razgovarati o stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Dodikovi jednostrani potezi

Bosna i Hercegovina nalazi se u najvećoj političkoj i sigurnosnoj krizi od završetka rata 1995, nakon što je član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine i de facto čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će u tom entitetu preuzeti nadležnosti od državnog tužilaštva, Obavještajne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih državnih tijela, a najavio je i jednostrano povlačenje Republike Srpske iz državnih oružanih snaga te formiranje entitetske vojske.

Dodik, koji ima podršku Rusije, zalaže se za veću autonomiju Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, a u konačnici i za otcjepljenje tog entiteta, dok političke partije sa sjedišem u Sarajeva upozoravaju da Dodikovi jednostrani potezi narušavaju Daytonski mirovno sporazum te zemlju guraju prema novom sukobu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti