22.07.2024.
HomeNovostiDa li će krađa kroz biračke odbore postati prošlost?

Da li će krađa kroz biračke odbore postati prošlost?

Manipulacijama, trgovini, kupovini i lažnim predstavljanjem u biračkim odborima – Christian Schmidt je svojom odlukom stao ukraj. Tehničkim izmjenama Izbornog zakona u CIK-u BiH su zadovoljni, ali u strankama ne. Logično – jer ovim potezom smanjen im je prostor za manipulacije i, u konačnici, kupovinu glasova. Izborna trka koja predstoji test je za one koji su navikli iz državne kase finansirati vlastiti politički uspjeh, po matrici – za narod, a za sebe.

Višegodišnja metodologija krađe kroz najslabiju kariku – biračke odbore, Schmidtovim potezom trebala bi da postane prošlost. CIK BiH je dobio važan etički pancir protiv onih koji krše izborna pravila. Lažno predstavljanje kažnjivo je sada novčanom kaznom i do 30 hiljada maraka.

“Visoki prestavnik dao je sada alat CIK-u kroz izmjene i dopune izbornog zakona da možemo vršiti istrage tzv. lažnog predstavljanja. Mi smo u dosadašnjoj praksi imali desetine sankcija za članove biračkih odbora, ali su oni individualno bili odgovorni, a ne ona stranka koja je predložila. Sada će i ta stranka koja je predložila tog člana biti sankcionirana”, ističe Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Kako objašnjava Dario Jovanović, projektni menadžer Koalicije Pod lupom, s obzirom na to da je riječ o manipulaciji u kojoj učestvuje politički subjekt, najvjerovatnija opcija je da će poslije razrješenja lokalna izborna komisija imenovati zamjenskog člana sa svoje liste.

Prvi put u fokus kažnjivosti za izborne prevare stavljeni su lideri stranaka, odnosno odgovorne osobe. Osim izvršilaca izbornih nepravilnosti, Schmidtova rješenja kažnjavaju i lidere stranaka za nezakonitosti svojih članova.

“Neće više biti kažnjavan samo izvršilac izbornih nepravilnosti nego i političke stranke kao nalogodavci jer oni primarno imaju interes da manipulišu izbornim procesom”, dodaje Jovanović.

Arnautović ističe kako u sudskom rješenju stoji ko je odgovorno lice: “Ako se izvrši promjena podataka i u roku od 10 dana, kako je zakon propisao, ta se promjena ne registrira kod CIK-a BiH, onda mi možemo da sankcioniramo odgovorno lice”.

Povećanja plaća i penzija za glas više uoči izbora praksa je od koje stranke nisu odustale ni ovaj put. Ministri, načelnici, premijeri, ujedno i kandidati, državno su opet stavili u stranačku funkciju. Nova pravila to zabranjuju. CIK BiH priprema spisak da bi kaznio sve one koji su javne resurse zlouopotrijebili u predizborne svrhe.

Arnautović ističe kako će i angažiranje državnih službenika uposlenika koji u radno vrijeme su pod njihovom rukovodnim uticajem, a zloupotrebaljavaju se u izbornoj kampanji – to će biti prekršaj po zakonu koji će se strogo sankcionirati.

“Samo u ovom mjesecu imali smo preko 200 miliona započetih radova ili onih koji će biti završeni tik neposredno pred same izbore. Sve to u konačnici se radi da bi se uticalo na određenu populaciju, odnosno na određene birače na određenoj teritoriji ili određene strukture kojim se novac direktno daje”, tvrdi Damjan Ožegović, istraživač i saradnik za pravne poslove Transparency Internationala BiH.

U Transparency Internationalu BiH nova izborna pravila nazivaju kozmetičkim izmjenama, jer suština izbornih prevara je ostala netaknuta. Bugarski voz i mrtvi glasači opet će biti alat u stranačkim rukama. Skeneri i videonadzor neće ih detektovati, jer ni i ovaj izborni ciklus neće ih biti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti