Da li će Dodik i Čović otjerati Inzka iz Bosne?

0

Kada su je jučer pred zgradom Predsjedništva BiH novinari upitali o čemu je razgovarala s članom Predsjedništva Željkom Komšićem, njemačka ambasadorica Marget Uebber samo je odmahnula rukom i sjela u svoj službeni automobil.

Sastanak Uebber – Komšić trajao je nešto malo manje od sat. Izjava nakon sastanka nije bilo. Detalji su, službeno, nepoznati.
No, “Oslobođenje” neslužbeno saznaje da je ambasadorica Uebber saopćila Komšiću isto ono što je dan ranije kazala bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću. Njemačke vlasti žele da početkom 2021. godine za visokog predstavnika u BiH, umjesto Valentina Inzka, postave svog diplomatu Christiana Schmidta.

– O tim namjerama već su upoznate najbitnije članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) – kazao je izvor “Oslobođenja” iz Predsjedništva BiH.

Za to vrijeme, aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko “mirno spava”. U četvrtak popodne iz OHR-a su medijima dostavili saopćenje za javnost.

– Visoki predstavnik će se suzdržati od komentarisanja bilo kojeg imena u smislu njegovog potencijalnog nasljednika. Pažnja visokog predstavnika će, kao i dosad, biti usmjerena na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euroatlantskom putu, za koji se sama opredijelila. Visoki predstavnik pozdravlja svaki korak koji bi vodio jačanju OHR-a i jačanju opredijeljenosti međunarodne zajednice da ostvari taj cilj. Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija koja još prevladava u BiH, čini diskusije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim – saopćili su iz OHR-a.

Njemačka ambasadorica članica je UO-a PIC-a i, uprkos medijskim upitima, izjave nije davala. Ali, saznajemo da je dvojici članova Predsjedništva BiH već naznačila da vlada u Berlinu namjerava zamijeniti Valentina Inzka te na njegovu poziciju postaviti Christiana Schmidta. U januaru ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je Schmidtu Orden “Red Ante Starčevića” zbog zalaganja za interese Republike Hrvatske. Osim ove nagrade, Schmidt je 2009. primio priznanje i Njemačko-hrvatskog društva Bonne. Dok je bio ministar poljoprivrede u vladi Angele Merkel, Schmidt je pokušavao izgraditi dobre odnose s Ruskom Federacijom, ističući da bi Njemačka i Rusija trebale biti otvorenije jedna prema drugoj. Odnosi Njemačke i Rusije tokom decembra ove godine značajno su poboljšani, a najbitniji posao ove dvije države je izgradnja plinovoda poznatog kao Sjeverni tok 2. Zbog oštrih reakcija SAD-a, gradnja tog plinovoda bila je obustavljena skoro godinu.

Američke vlasti najavile su uvođenje sankcija svim državama i firmama koje pomažu gradnju Sjevernog toka 2, čije je puštanje u pogon bilo predviđeno za početak 2020. Sjedinjene Američke Države smatraju da bi Sjeverni tok 2, zapravo, zemlje Istočne Evrope napravio još ovisnijim o Ruskoj Federaciji. No, uprkos prijetnjama sankcijama, Njemačka i Rusija su 12. decembra, nakon jednogodišnje pauze, nastavile gradnju plinovoda, što je ove sedmice izazvalo novu reakciju SAD-a i novo upozorenje sankcijama.

Uporedo s jačanjem rusko-njemačkog prijateljstva rođena je i ideja o novom visokom predstavniku za BiH. Berlin je ove sedmice i službeno upoznao pojedine članice PIC-a da želi razriješiti Inzka i na njegovo mjesto postaviti Schmidta. Sve to njemačka diplomatija namjerava završiti prije nego što novoizabrani američki predsjednik Joe Biden uspostavi kontrolu nad kompletnom administracijom.

Valentin Inzko već dugo je na udaru Milorada Dodika i Dragana Čovića, lidera SNSD-a i HDZ-a, s kojima se nedavno u Sarajevu susreo ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i govorio o potrebi zatvaranja OHR-a. No, donošenje odluke o zatvaranju OHR-a je prosto nemoguće bez saglasnosti stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a pa su Nijemci, kako bi smirili situaciju, odlučili preuzeti inicijativu i na poziciju visokog predstavnika dovesti svog čovjeka. Aktuelni šef OHR-a Valentin Inzko od 2011. se nalazi u nemilosti zvaničnika HDZ-a BiH, jer ga smatraju glavnim krivcem što je 2011. formirana Vlada FBiH bez te stranke. U tom trenutku Inzko je dobio apsolutnu podršku američke administracije na čelu s Barackom Obamom i Joeom Bidenom.