21.05.2024.
HomeSvijetDa li će Bidenova posjeta Izraelu odgoditi invaziju na Gazu?

Da li će Bidenova posjeta Izraelu odgoditi invaziju na Gazu?

Američki predsjednik Joe Biden najavio je posjetu Izraelu u jeku tenzija, ali izraelska vojska je saopćila kako su uvjereni da njegov dolazak neće prolongirati početak kopnene invazije na Gazu.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus govorio je o dolasku Bidena u Izrael te je izjavio kako ne očekuje da će njegova posjeta odgoditi ili zakomplikovati situaciju kada je riječ o kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze.

“Mislim da je predsjednik Biden također rekao da Hamas treba biti uništen, a to je upravo naš vojni cilj”, poručio je glasnogovornik

Dolazak Bidena uslijedit će nakon diplomatske turneje američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena koji već nekoliko dana boravi na Bliskom istoku. Blinken je u tom periodu organizovao sastanke sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima, ali i sa visokorangiranim zvaničnicima susjednih zemalja koje imaju veliki utjecaj prije svega na Palestince.

Nakon posjeta Jordanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Blinken se vratio u Izrael gdje je ponovno obavio razgovore sa izraelskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o situaciji u Gazi, ali i na jugu Izraela.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti