13.06.2024.
HomeNovostiCrnolistašica u bijelim čizmicama se obratila Vijeću sigurnosti UN: Napadala Šmita i...

Crnolistašica u bijelim čizmicama se obratila Vijeću sigurnosti UN: Napadala Šmita i Lagumdžiju, tvrdi da Helez i Isak prijete ratom

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović se obratila na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se priča o situaciji u BiH.

Ona je na početku pojasnila izbor tri člana Predsjedništva.

– Ovo pokazuje da Ustav BiH kako bi postavio dva autonomna entiteta i tri konstitutivna naroda, kako niko ne bi došao pod dominaciju tri grupe. Ovaj princip jednakosti je bio ključ za stabilnost, ali dešavaju se međunarodne intervencije i kolonijalno ponašanje. Institucije RS su često pogrešno predstavljene. RS ne krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, naprotiv ona podržava Dejtonski mirovni sporazum. Također smo za to da se visoki predstavnici biraju u skladu s procedurama. RS ne potkopava demokratiju, nego naše demokratske institucije samo trebaju donositi odluke, a ne nametnuti pojedinci – rekla je Cvijanović.

Naglasila je da izazovi s kojim se suočavaju potkopavaju sigurnost i stabilnost BiH.

– Oni koji drže BiH u protektoratu čine nedemokratsko ponašanje i potkopavaju odnose među narodima. Prijetnje ometaju unutrašnju politiku, upotrebljava se sila, ometa se u izbore, kršenje međunarodnog prava. BiH može samo funkcionirati kroz donošenje odluke gdje su svi sigurni da neće biti preglasavanje. Srbi i Hrvati uporno traže poštivanje Dejtonskog sporazuma, a Bošnjaci se zalažu za centralizaciju države. Visoki predstavnici su često mijenjali ustavnu strukturu BiH i birali su izabrane predstavnike konstitutivnih naroda. Šmit se ponaša kao nešto između guvernera i despota. Vijeće za provedbu mira se ometa u unutrašnje poslove i zagovaraju nezakonito djelovanje OHR-a – kazala je Cvijanović.

Kritikovala je Zlatka Lagumdžiju da se miješa u nadležnosti Predsjedništva BiH.

– Nije bilo dogovora oko teksta Rezolucije o Srebrenici. To je u suprotnosti sa zakonom. Namjere oko rezolucije je sve osim benigna. Zvaničnici RS traže da se sva pitanja riješe kroz demokratske institucije. Zukan Helez i Ramo Isak prijete ratom, naročito Heleza da je on stvarao rezervnu vojsku BiH. Isak je rekao da bi vodio borce da se eliminiše RS. Ovakve prijetnje i poziv na nasilje ne osuđuju Šmit i zapadne ambasade. Postoje prijetnje od islamističkih ćelija u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti