Crni korona dan u svijetu: Zaraženo 400.000 i umrlo 6 086 ljudi za 24 sata

0
Medical staff wearing protective suits carry the coffin containing the body of Assunta Pastore, 87, after she passed away in her room at the Garden hotel in Laigueglia, northwest Italy, Liguria region, Sunday March 1, 2020. The woman, part of a group of elderly tourist from the Lombardia region, tested positive of the COVID-19. The hotel has been placed under quarantine as Italy continued to scramble Sunday to contain the spread of the corona virus. (AP Photo)

Više od 400.000 novih slučajeva zaraze korona virusom zabilježeno je u svijetu u protekla 24 sata što je rekord prema podacima koje redovito prikuplja agencija AFP, prenosi agencija Hina.

Navodi se kako je prijavljeno 404.758 novih infekcija te 6.086 novih smrti od posljedica COVID-a 19.

Taj rast broja zaraženih objašnjen je djelimično i povećanim brojem testiranja u odnosu na prvi epidemijski val u martu i aprilu.

U Europi, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama te Kanadi, broj dijagnosticiranih snažno je narastao u sedmicu dana i to 44 posto, odnosno 17 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Najveći broj potvrđenih novih zaraza od početka pandemije u Europi bio je četvrtak sa više od 150.000 novozaraženih u cijeloj regiji.

Nekoliko država „Starog kontinenta“ smatra da su ušle u drugi epidemijski val.

Teško i u SAD-u

Broj potvrđenih žrtava COVID-a 19 u Europi sada je znatno manji u odnosu na prvi val kada je u prosjeku bilo više od 4.000 umrlih na dan.

Međutim, nakon usporavanja ovog ljeta kada je u julu bilo manje od 400 smrti na dan, od prošle sedmice raste i prosječan broj umrlih te iznosi sada oko 1.000 na dan.

U SAD-u je broj novozaraženih pao u septembru nakon vrhunca dosegnutog sredinom jula, ali počeo je opet rasti.

Tako je prosječno u proteklih sedam dana bilo potvrđeno više od 50.000 novozaraženih na dan, a vrhunac je bio  četvrtak s više od 70.000.