14.04.2024.
HomeNovostiČoviću došlo iz Dodika u glavu: HNS pozvao na prekid blokade institucija...

Čoviću došlo iz Dodika u glavu: HNS pozvao na prekid blokade institucija BiH!

Hrvatski narodni sabor apelira na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine koji su dobili povjerenje naroda, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju HNS-a.

Istaknuto je da se temelji koncenzusa i važnost dogovora, moraju ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH.

– Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike. Politički predstavnici hrvatskog naroda, djelujući kroz Hrvatski narodni sabor, zauzeli su svoja principijelna stajališta. Danas, na godišnjicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni europskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudija -piše u priopćenju.

Vrijeme je, dodaje se, da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane sudije.

– Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH. Hrvatski narodni sabor nastavlja s odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka. HNS i njegovi politički predstavnici, poštuju izbornu volju naroda, kroz legitiman izbor njihovih političkih predstavnika prepoznaju i potrebu relaksiranja odnosa i vraćanja povjerenja. Hrvati i njihovi politički predstavnici i dalje će sa svima graditi iskrene odnose i jačati povjerenje – piše u priopćenju HNS-a.

Ovo priopćenje HNS-a dolazi nakon što su stranke iz RS odlučile blokirati rad državnih institucija. Tome je prethodila odluka Ustavnoga suda BiH koji je poništio nadležnosti Republike Srpske nad javnim poljoprivrednim zemljištem proglašavajući ga državnim, prenosi Dnevnik.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti