Čović obznanio: Tuzla je samo početak, HDZ će sa SDP-om formirati vlast svugdje gdje je moguće i kazniti SDA zbog opstrukcije Izbornog zakona

0

Imenovanje dr. Bože Jurića za ministra zdravlja u novoj Vladi Tuzlanskog kantona nije se desilo slučajno, kao plod dogovora koalicijskih partnera oko formiranja “ekspertstke vlade”, nego je riječ  u ozbiljnom, sistemskom, dugoročnom projektu kojeg zajednički provode tzv. “probosanske stranke” (SDP BiH, Naša stranka i PDA) zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, a s konačnim ciljem eliminiranja Stranke demokratske akcije iz vlasti gdje je god to moguće.

Ovo je, suprotno demantijima koje stižu iz vrha SDP-a i Naše stranke, danas  najavljeno, odnosno potvrđeno od čelnika HDZ-a BiH  i to povodom formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. “Večernji list”, neformalno glasilo Dragana Čovića, u današnjem broju piše da će “Vladu HNŽ-a sastaviti HDZ BiH i SDP”. List  piše kako je riječ o “dijelu paketa” prema kojem je “HDZ BiH  dobio.jednog ministra u Vladi Tuzlanske županije”, najavljujući da se “očekuju slični iskoraci  i u drugim županijama”.

„Slobodna Bosna“ podsjeća da su tokom cijele ove nedjelje čelnici nove vladajuće koalicije u Tuzli, od premijera Kadrije Hodžića, pa do čelnika SDP-a i PDA tvrdili kako je novi ministar zdravlja Božo Jurić napustio članstvo HDZ-a BiH prije godinu dana i da u Vladu TK ulazi kao “ekspert”.

Jurić je, međutim,  napustio HDZ BIH sredinom decembra mjeseca, kada su već bili okončani pregovori oko formiranja nove parlamentarne većine u Skupštini TK.

Demantirao ih je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH koji je kazao da  se o “stranačkoj pripadnosti dr. Jurića…može govoriti na jednak način kao i svim drugim ministrima novog saziva, njihovom političkom angažmanu i pripadnosti”. Drugačije rečeno, ministar Jurić je stranački kadar kao i svi drugi ministri u Vladi TK.

Da bi se otklonila i posljednja nedoumica oko toga o čemu se u ovoj ne pretjerano uspješnoj  prevari radi, potrudio se kolumnista “Večernjeg lista” Zoran Krešić koji je u naslovu svoje jučerašnje kolumne bio jasan i nedvoslen: “HDZ-ove koalicije sa SDP-om rezultat su prijevara SDA s Izbornim zakonom”. Novinar Krešić, u čiju informiranost zbog višegodišnje sraslosti s vrhom HDZ-a BiH, ne treba sumnjati, objašnjava šta se desilo prilikom formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu i zašto to neće biti izoliran slučaj suradnje HDZ-a sa blokom stranaka predvođenih SDP-om BiH.

“Budući da HDZ BiH nema nijednog zastupnika u županijskoj Skupštini, Juriću je kao uvjet da postane ministar  postavljeno da izađe iz redova ove stranke. Neki su taj potez ocijenili ucjenjivačkim i ponižavajućim za Hrvate, no s obzirom na taktike koje obično koristi SDA oko proglašenja nacionalnim izdajnicima svakoga tko god pronađe prostor za dogovor s vodećih hrvatskim i srpskim strankama, takvo što je doživljeno kao potrebni i bolni kompromis”.

Sličan scenarij Krešić najavljuje i u Zeničko-dobojskom Kantonu gdje se “dio oporbe okuplja oko gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i nastoji oslužbeniti većinu koja bi izbacila SDA iz Zeničko-dobojske županije! Autor sa dosta opreza najavljuuje da bi se ovakav trend (suradnje HDZ-a i SDP-a i eliminiranja SDA) mogao ponoviti i u Gradskom vijeću Mostara!

No, kako piše komentator “Večernjaka”, “HDZ BiH očito želi dati još jednu prigodu SDA kako bi se opredijelila hoće li podržati izmjene Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli slobodno birati svoje predstavnike ponajprije u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, a onda i u državnom Predsjedništvu čime bi ostale strukture koje se sada biraju posredno dobile legitimitet narodnog predstavljanja.

Ako se to ne dogodi, odnosno ako SDA nastavi opstruirati promjene Izbornog zukona, najavljuje Zoran Krešić u “Večernjem listu”, “najveći gubitnik takvog razigravanja mogao bi upravo biti SDA protiv kojeg se udružuje sve šira probošnjačke oporba u BiH”.

(SB)