Čović obmanuo Vijeće sigurnosti UN-a: “U dva navrata vlast u Federaciji BiH konstituirana bez predstavnika Hrvata!”

0

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović obratio se sinoć Vijeću sigurnosti UN-a kritizirajući visokog predstavnika Valentina Inzka i politiku SDA i iznoseći niz notornih neistina i neutemeljenih ocjena.

Čović je, između ostalog, kazao da je u dva navrata u Federaciji BiH konstituirana vlast bez predstavnika Hrvata, što je notorna neistina, jer je općepoznato da se vlast u Federaciji BiH ne može konstituirati bez sudjelovanja predstavnika sva tri konstitutivna naroda, odnosno Doma naroda, koji se sastoji od tri nacionalna kluba s jednakom brojem (17) delegata. Čović je očito mislio na vlast Alijanse i Platforme, u kojoj nije sudjelovao HDZ, ali je sudjelovalo nekoliko drugih partija s hrvatskim predznakom.

Šokantna je činjenica da Dragan Čović Federaciju BiH naziva hrvatsko-bošnjačkim entitetom!

Netačna je i Čovićeva tvrdnja da je BiH simetrična multinacionalna federacija, jer je notorna činjenica da je Republika Srpska ustrojena kao entitet većinskog srpskog naoda, u kojem druga dva konstitutivna naroda ne mogu zaštititi svoja kolektivna nacionalna prava, jer ne postoji Dom naroda. Nasuprot tome, u Federaciji BiH ne može se usvojiti nijedan zakon bez pristanka natpolovičnog broja delegata iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih.