26.02.2024.
HomeNovostiContra Sextum: Fratar koji je bio duhovni vođa vidjelica iz Međugorja, izopćen...

Contra Sextum: Fratar koji je bio duhovni vođa vidjelica iz Međugorja, izopćen iz Katoličke crkve

Tomislav Vlašić (78), bivši svećenik franjevac i voditelj italijanske skupine Kraljice Mira, potpuno tvoji po Mariji k Isusu sa sjedištem u Parmi, izopćen je iz Katoličke crkve dekretom Kongregacije za nauk vjere, koji je upućen biskupu u Bresci, mons. Pierantoniju Tremoladi, javio je u petak Mediasetov portal TgCom24.

Veoma se često navodi da je bio duhovni vođa međugorskih vidjelaca i vidjelica, što je i sam isticao. To je potvrdila lično i sv. Marija iz Nazareta porukom 28. februara 1982: “Zahvalite mnogo Tomislavu, koji vas vodi tako dobro”, ako je vjerovati bilješkama vidjelice Vicke Ivanković.

Ipak je tadašnji mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić objavio 30. oktobra 1984. i poziciju u kojoj je fra Tomislava Vlašića, koji se predstavljao kao duhovni voditelj vidjelaca, nazvao “mistifikatorom i harizmatičnim magom“. Hercegovački franjevci su naknadno višekratno naglašavali da Tomislav Vlašić nije imao veze ni s nastankom “međugorskog fenomena” niti s navodnim duhovnim vodstvom vidjelaca.

Vlašić se (pod istragom zbog optužbe redovnice da joj je napravio dijete obećavajući da će je oženiti pa joj poslije rekao da “bude kao Marija”) 1987. iselio iz Hercegovine u Parmu i formirao grupu Kraljice Mira, potpuno tvoji po Mariji k Isusu, što mu je odobrila također lično sv. Marija iz Nazareta, ako je bilo tada vjerovati vidjelici Mariji Pavlović.

“Jutarnji list” piše da je ipak te iste godine parmski biskup Benito Cocchi zabranio tu zajednicu, ali Vlašić nije poslušao. Sljedeće godine je Marija Pavlović svjedočila Svetoj Stolici da joj Gospa ništa nije rekla o toj grupi. Vlašić je 1992. pristupio franjevačkoj provinciji u italijanskome Abruzzu. Kongregacija za nauk vjere Vlašiću je 2008. interdiktom naredila da se povuče iz zajednice Kraljice Mira u neki franjevački samostan, jer je bio pod optužbom da je “širio lažni nauk, manipulirao savjestima, iskazivao sumnjiv misticizam te griješio “contra Sextum” (protiv Šeste zapovijedi Božije, koja zabranjuje bludne grijehe).

On je na vlastiti zahtjev, da izbjegne izopćenje “zbog hereze i shizme”, zahtijevao da bude sveden sa svećeničkoga na laički status, čemu je udovoljila Kongregacija za nauk vjere odlukom koju je potvrdio tadašnji papa Benedikt XVI.

U februaru 2012., Vlašić je objavio da su on i njegova suradnica Stefania Caterina u Središnjoj jezgri, grupi od 49 bića koja je Bog izabrao po svemu svemiru da, u 7 skupina po 7, urede svemir u skladu s Božjim planom. U tom sklopu Vlašić je, po svojim riječima, određen evangelizirati druge planete. Taj Božiji naum, u Vlašićevoj interpretaciji, nije se svidio biskupu Trenuladi. Pa je on prijavio Vlašića Kongregaciji za nauk vjere, da propovijeda i indoktrinira vjernike, iako mu je oduzet klerički status. A Kongregacija ga je izbacila iz Katoličke crkve.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti