03.03.2024.
HomeNovostiCNN: Trump je kategorija najvišeg rizika za ozbiljne komplikacije od bolesti

CNN: Trump je kategorija najvišeg rizika za ozbiljne komplikacije od bolesti

Informacija da je predsjednik SAD Donald Tramp pozitivan na koronavirus mogla bi imati velike posljedice ne samo po njegovo zdravlje, već i po politička dešavanja i ekonomiju Sjedinjenih Država, analizira CNN.

Najpoznatija američka televizija navodi da vijest dolazi samo nekoliko sedmica pred predsjedničke izbore, odnosno u finalnom dijelu kampanje.

– Ova dijagnoza je najozbiljnija poznata zdravstvena prijetnja jednom aktuelnom američkom predsjedniku u posljednjih više decenija. Sa 74 godine, Tramp spada u kategoriju najvišeg rizika za ozbiljne komplikacije od bolesti koja je ubila više od 200.000 Amerikanaca i više od milion ljudi širom svijeta – piše CNN.

Kako se navodi u analizi, njegova zaraza tom bolešću mogla bi se pokazati kao destabilizirajući faktor u ionako nategnutoj političkoj klimi.

Osim toga, berze su pale na vijesti o Trampovoj zarazi, što znači da bi se ovo moglo odraziti i na ekonomiju.

Trump je posljednji put viđen u javnosti u četvrtak popodne kako se vraća u Bijelu kuću nakon putovanja za prikupljanje sredstava u Nju Džersiju.

CNN piše da se nije činio bolesnim, iako nije razgovarao s novinarima dok je ulazio u svoju rezidenciju.

U dopisu medijima jutros oko 1 sat po lokalnom vremenu, predsjednikov liječnik, zapovjednik mornarice Šon Konli (Sean Conley), napisao je da je potvrdu pozitivnih testova dobio u četvrtak navečer.

– Predsjednik i prva dama u ovom su trenutku dobro i planiraju ostati u Bijeloj kući tokom svog oporavka – napisao je Konli.

Podsjetimo da su predsjednik i prva dama Melanija saopćili da su pozitivni na koronavirus i oboje su u odvojenim porukama poručili da se osjećaju dobro i da će biti u izolaciji u Bijeloj kući.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti