17.07.2024.
HomeSvijetCijene nafte opet rastu, jer popušta strah od recesije

Cijene nafte opet rastu, jer popušta strah od recesije

Na svjetskim tržištima cijene nafte su porasle i prošle sedmice, druge uzastopno, jer su popustila strahovanja od recesije, no trgovce zabrinjava usporavanje rasta kineske ekonomije zbog proširenja restriktivnih mjera protiv Covida 19, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,7 posto – na 96,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto – na 88,20 dolara.

Na naftnim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa jedan dan cijene barela porastu, a već drugi padnu, prenosi Hina.

Podršku cijenama pruža nedavna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno od novembra i skorašnje stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu i derivate.

„OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od novembra i nove sankcije EU-a na rusku naftu od 5. decembra trebali bi pozitivno utjecati na cijene“, rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Rast američke i njemačke ekonomije

Cijene barela potaknuli su i solidni pokazatelji iz nekih od najvećih svjetskih ekonomija, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Nakon dva kvartala pada, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

I njemačka ekonomija je porasla u trećem tromjesečju, za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je aktivnost uvećana samo 0,1 posto. Najveća evropska ekonomija zasad se uspijeva othrvati recesiji, uprkos visokoj inflaciji i energetskoj krizi.

„Čini se da je strah od recesije splasnuo u posljednje vrijeme, ali kontinuirano klađenje na zdravi ekonomski rast moglo bi se pokazati nepromišljenim“, upozorava Tamas Varga iz PVM-a.

Kina i dalje ‘zaključava’ gradove

Veći rast cijena nafte spriječila je zabrinutost za kinesku potražnju, nakon što su neki kineski gradovi uveli strože mjere za suzbijanje Covida 19, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti.

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, a ove je godine ustrajala u strogim mjerama suzbijanja Covida 19, što je zakočilo poslovne i ekonomske aktivnost i smanjilo potražnju za gorivom.

„Teško je argumentirano predviđati oporavak nabave sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvjesnost koju stvara njezina politika nulte tolerancije prema Covidu“, rekao je Stephen Brennock, analitičar PVM Oila.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će rast kineske ekonomije usporiti u ovoj godini na samo 3,2 posto, sa 8,1 posto u 2021. U aprilu je MMF procjenjivao da bi rast u ovoj godini mogao iznositi 4,4 posto.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 20 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti