23.02.2024.
HomeSvijetCijene nafte na svjetskim tržištima nastavljaju padati

Cijene nafte na svjetskim tržištima nastavljaju padati

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale gotovo dva posto jer su trgovci skeptični po pitanju smanjenja proizvodnje članica OPEC-a i jer je zbog slabosti ekonomija moguć daljnji pad potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 2,1 posto – na 78,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto – na 74,07 dolara, prenosi Hina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili su smanjiti proizvodnju u prvom tromjesečju iduće godine za otprilike 700.000 barela dnevno.

OPEC+ proizvodi više od 40 posto svjetske nafte i već duže vrijeme smanjuje proizvodnju kako bi podržao cijene koje su se spustile s gotovo 100 na 80-ak dolara po barelu zbog slabljenja ekonomija, a time i potražnje za naftom.

Prvobitno je ta odluka OPEC-a podržala rast cijena nafte, no ubrzo su one pale jer su trgovci skeptični, s obzirom da će proizvođači proizvodnju smanjivati dobrovoljno i da neće biti kontrola.

Konfuzija na naftnom tržištu

Analitičari su, s druge strane, očekivali da će smanjenje proizvodnje biti veće i da će se inzistirati na poštivanju dogovorenih kvota.

„Odluka neće stišati konfuziju na naftnom tržištu kojemu će trebati sedmice i mjeseci da dokuči kako stvari stoje i to pod uvjetom da izvještaji koja će proizvođači sami sastavljati budu uistinu vjerodostojni“, objašnjava John Evans, analitičar PVM-a.

Cijene nafte su pod pritiskom i zbog daljnjeg slabljenja najvećih svjetskih ekonomija. Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u novembru zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji eurozone ponovo se smanjila, izvijestio je S&P Global, a ni kineska ekonomija, najveća svjetska uvoznica nafte, nije baš u najboljoj formi.

Podršku cijenama trenutno pruža samo uvjerenje trgovaca da su centralne banke zapadnih zemalja završile ciklus povećanja kamata, s obzirom da inflacija popušta. No, ekonomije će vjerovatno stagnirati ili slabiti idućih mjeseci, a proći će još mjeseci prije nego što bi centralne banke mogle početi smanjivati kamate i tako podržavati oporavak ekonomija.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti