21.06.2024.
HomeNovostiCijena piletine u BiH od početka godine porasla i za više od...

Cijena piletine u BiH od početka godine porasla i za više od dvije KM po kilogramu

 

Još početkom ove godine najavljivano je da bi moglo doći do poskupljenja pilećeg mesa, a zbog brojnih problema na domaćem, ali i svjetskom tržištu, to se i desilo.

Naime, sa oko osam maraka, koliko je kilogram pilećih fileta koštao početkom godine, sada je ta cijena porasla i do deset KM, u ovisnosti od trgovine. “Cijene rastu konstantno. Mi imamo fenomen puzajućeg poskupljenja, jedan mjesec je to ulje, drugi brašno, treći pileće meso, pa voće i tako dalje, to stalno raste pomalo i postaje već zabrinjavajuće.

Pitanje je gdje je granica, i postoji li ona, iznosa potrošačke košarice, jer je ona i sada preskupa za jednu obitelj u BiH, a ako ovako nastavi rasti, ne znam kako ćemo izaći nakraj s tim”, kazao je za Klix.ba Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura iz Mostara.

Maid Jabandžić, direktor tvrtke Madi iz Tešnja, kaže kako su jedan od razloga za poskupljenje nesnosne vrućine koje su usporile rast pilića i smanjile prirast za skoro 30 posto. “Time su dovedene u pitanje količine koje su trebale završiti na tržištu, a s druge strane žitarice su na svjetskom tržištu poskupjele posljednjih 18 mjeseci za oko 50 posto, što je izravno utjecalo na cijenu gotovog proizvoda.

Ono što je još gore jeste da, zbog velikih vrućina koje su uništile svjetske žitnice, prognoze ni za ubuduće nisu dobre”, istaknuo je Jabandžić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti